Crikvenički Brazilci ne mogu se nadiviti čistom moru, oduševljeni su sigurnim ulicama, a čude se kad im Hrvati stanu autom na zebri

Kako se Jefferson iz 11-milijunskog Sao Paula i Hygor iz 2,5 milijunske Fortaleza snalaze u životu i na terenu u maloj Crikvenici

CRIKVENICA Nogomet se igra u cijelom svijetu, najbolje reprezentacije su osvajale Mundijale, ali samo je jedan Brazil. I da skinu svoje prepoznatljive dresove, da pojma nemamo iz kojeg kuta svijeta dolaze, brzo bi se otkrili. Brazilci miluju loptu kako to nitko na svijetu i u svemiru ne čini. I kad dvojica Brazilaca dođu u mali grad, normalno je da su priča. Ne samo nogometna. Dvojica Crikveničana odjenula se dres Crikvenice. Jefferson iz Sao Paula i Hygor iz Fortaleza.

Jefferson (23) je iz Brazila direktno stigao u Crikvenicu. Hygor je do Crikvenice putovao preko treće portugalske lige i prve srpske lige.
– Bio sam u Radničkom iz Niša, ali zbog pandemije se nije igrala liga, priča Hygor koji je jutros otvorio sezonu kupanja u Crikvenici skokom s novog lukobrana.
Da mu atraktivni skokovi idu Hygor je pokazao protiv Buja. U stilu Perišića, u polufinalu protiv Engleza na svjetskom prvenstvu u Rusiji, zatresao je mrežu. Za pamćenje (foto galerija Hygorovog gola u nastavku teksta).

Što se Brazilcima sviđa u Crikvenici?
– Plaža na prvom mjestu. More je divno. Nevjerojatno čisto. Svaki put kad odem na more, ne mogu vjerovati da je tako čisto. I volim kavu. Idemo svaki dan na kavu. Kod vas se drugačije uživa u kavi. U Brazilu se kava pije isključivo kući. Iznenadili smo se kad smo vidjeli da se u Crikvenici kava pije u kafićima, na terasama. Sviđa mi se crkva u Crikvenici. Odem na misu nedjeljom, ne razumijem jezik, ali se lijepo osjećam, kaže Jefferson.
– Sviđa mi se u Crikvenici jer nije vruće. Svaki dan idem na plažu i uživam, kaže Hygor.

A razlike života u Brazilu i Hrvatskoj? Jefferson je odrastao u grad od 11 milijuna stanovnika, a Hygor u 2,5 milijunskom gradu.
– Kad prelazim cestu, ljudi mi stanu autom. U Brazilu toga nema. Ovdje je općenito puno sigurniji život. Kod nas moraš dobro držati mobitel. Često i sakriti na ulici. Samo te presretnu i: daj mobitel, priča Jefferson.
– Ovdje hodam puno sigurnije i mirnije ulicom. Sviđa mi se u Hrvatskoj. Život je drugačiji, ali sviđa mi se.

Asistent Jefferson i strijelac Hygor

A sviđaju li se Brazilcima Crikveničanke? Obojica odlučno odmahuju glavom. Imaju cure u Brazilu i tu završava priča o curama. Željeli bi da i one dođu u Hrvatsku. Brazilci trenutno žive zajedno sa suigračem Mišljenčevićem. Mogu li zamisliti da ostanu živjeti u Hrvatskoj?
– Mogao bi živjeti ovdje, kaže Jefferson.
– Naravno, dodaje Hygor.

Svakog gosta u Hrvatskoj pitamo što je na vrhu menija, niti Brazilci koji svakodnevno jedu u Trabakulu nisu mogli izbjeći pitanje.
– Pomfrit i meso. Ne ide mi riba, kaže Jefferson
– Pašta, pomfrit s piletinom. Ja volim ribu, otkriva Hygor.

Jefferson protiv Buja

Što im se sviđa u klubu?
– Suigrači su jako dobro osobe. Trener Marijan je jako dobar. A sve pohvale za teren, kaže Jefferson.
– Imamo dobrog trenera, dobre treninge. I kao što kaže Jefferson, na terenu je užitak igrati i trenirati, dodaje Hygor.

Tko su omiljeni igrači crikveničkih Brazilaca? Za Jeffersona Neymar, za Hygora Thiago Silva. A Hrvati?
– A ne morate niti pitati. Zna se, Modrić, s osmijehom odgovara Jefferson.
– I meni je Modrić broj jedan, a volim i Kovačića, otkriva Hygor.

Ronaldinho i stari Ronaldo su idoli crikveničkih Brazilaca

Ronaldinho i stari Ronaldo su idoli Brazilaca

Kako ste preživjeli pobjedu Hrvatske protiv Brazila na svjetskom prvenstvu u Kataru?
– Katastrofa. Nakon Neymarovog gola, samo smo navijali Brazil, Brazil. Ali, kratko je trajalo, s razočaranjem priča Jefferson.
– Ne želim se ni sjetiti, dodaje Hygor.

Tko je najbolji na svijetu?
– Ronaldo je broj jedan. Onda Messi pa Neymar. A Ronaldinho je bio moj idol, niže zvijezde Jefferson.
– Isto tako. Ronaldo, Messi, Neymar, ali najbolji igrač je stari Ronaldo. Najbolji, smatra Hygor.

Kad je klupski nogomet u pitanju Brazilcima je u srcu Real Madrid. Tko će osvojiti Ligu prvaka ove godine?
– Real ili City, prognozira Jefferson.
– Ja bi rekao Real ili Bayern, tipuje Hygor.

Igrali s Rodrygom iz Reala i Brazilcima iz Juventusa, Valencije, Sportinga i Fiorentine

Crikvenički Brazilci igrali su sa svjetskim i europskim klasama. Upoznali se s Peleom i Zicom.

– Igrao sam s Rodrygom iz Reala u Santosu šest godina. Suigrači su mi bili Kairom Jorge iz Juventusa, Arthur Gomes iz Sportinga i Samuel Lino iz Valencie, impresionira nas Jefferson.

– Ja sam igrao s Arthurom Cabralom koji danas igra u Fiorentini. Ostali smo prijatelji. Nakon sutrašnje utakmice protiv Cresa, idem četiri dana kod njega u posjet, kaže Hygor.

Jefferson je bio kapetan Rodrygu

Jefferson s Peleom

Arthuro Cabral i Hygor

Jefferson sa Zicom