Deseci milijuna kuna ulažu se u Novi u 2020. godini

Vrtić, dom zdravlja, Aglomeracija, novljanska zaobilaznica, parkiralište u luci, luka Povile, PZ Zapad…

NOVI VINODOLSKI Niz projekata očekuje Novi Vinodolski u 2020. godini. Moglo bi ih se podijeliti u više segmenata. Briga za stanovništvo, posebno mlade, ulaganje u obalni pojas, prometnu infrastrukturu, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Nakon lanjske energetske obnove Dječjeg vrtića Fijolica, vrijednog dva milijuna kuna, a koji su uz Grad Novi Vinodolski sufinancirali EU iz fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz nacionalnih sredstava, započela je rekonstrukcija i dogradnja vrtića. Projekt vrijedan gotovo pet milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Završetak radova očekuje se na jesen.
Nakon uređenja igrališta malih sportova u Novom Vinodolskom, dječjih igrališta u Klenovici, Smokvici i na Obali Petra Krešimira, slijedi uređenje dječjeg igrališta ispred OŠ Ivana Mažuranića. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, temeljem natječaja koji provodi LAG Vinodol. U 2020. godini planira se i uređenje dječjeg igrališta u Povilama.
Napreduje izgradnja Doma zdravlja na Jurkovu, zajedničkog projekta Grada Novog Vinodolskog i Primorsko-goranske županije. Za potrebe projekta Grad Novi Vinodolski osigurao je zemljište, izradio prostorno plansku dokumentaciju te izdvojio 700 tisuća kuna vlastitih sredstava.

Dom zdravlja

Dobar dio ulaganja vezan je uz obalni pojas. Ulaganja u plažne prostore prioritet su cijele rivijere, stoga Grad Novi Vinodolski uskoro kreće u realizaciju šeste faze uređenja plaža na bribirskoj obali odnosno Obali Petra Krešimira IV. Ukupno ulaganje kroz šest faza iznosi 7,4 milijuna kuna. Ministarstvo turizma poduprlo je projekt s 3,5 milijuna kuna dok je Primorsko-goranska županija sufinancirala učešće Grada Novog Vinodolskog u realizaciji druge i pete faze, podsjeća gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.
Sanacijom obalnog zida na Šetnici dr. Franje Tuđmana, za koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Gradu Novom Vinodolskom odobrilo više od pola milijuna kuna, lani je otklonjena opasnost za kupače te osiguran kvalitetniji pristup i boravak na plaži. Ove godine nastavlja se sanacija obalnih zidova u Novom, Grabrovoj, Povilama i Klenovici. Na natječaj LAGUR-a Tunera prijavljuje se projekt Uređenje edukativne staze u Parku Ivana Mažuranića. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna a očekivani iznos EU sufinanciranja je gotovo milijun kuna.
Lani je započela dogradnja luke u Povilama, koji ima za cilj zaštitu akvatorija te postojećih komunalnih i turističkih vezova. Projekt je podijeljen u dvije faze. Vrijednost prve faze iznosi devet milijuna kuna, od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo osam milijuna kuna, a razliku Primorsko-goranska županija.

Prometna infrastruktura

Uz unapređenje infrastrukture uz more, ulagalo se i u ceste. Uređen je dio Ulice Bočak, završen spoj Ivanjske ulice i županijske ceste Novi – Bribir dok je u suradnji s Hrvatskim cestama rekonstruiran kružni tok kod Marine Novi. Sanirana je nerazvrstana cesta Črvanac u Ledenicama, uz financijski doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od 200 tisuća kuna. Primorsko-goranska županija sufinancirala je učešće Novog Vinodolskog. U 2020. godinu ušlo se izgradnjom nogostupa na Jadranskoj magistrali u suradnji s Hrvatskim cestama, u naselja Kalvarija. Do ljeta se planira izgradnja rotora na Melu. Lani je Ministarstvo državne imovine darovalo Novom Vinodolskom svoj suvlasnički dio bivše garaže šumarije u svrhu uređenja javnog parkirališta koje uskoro kreće u realizaciju. Daleko najznačajniji prometni projekt je izgradnja zaobilaznice Novog Vinodolskog. Projekt pripremaju Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste. Pokretanje natječaja za odabir izvođača radova planira se tijekom ovog mjeseca, a početak radova vrijednih 300 milijuna kuna po završetku ljetne sezone.

Do ljeta je gotov rotor Meli

Buduće parkiralište u luci

 

 

 

 

 

 

“U 2019. godini započeli smo s provedbom dugo očekivanog projekta Razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture Poslovne zone Zapad, kojim će se izgraditi nova vodoopskrbna mreža, sustav odvodnje, elektroničko-komunikacijske infrastrukture, javna rasvjeta i prometnice. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 12 milijuna kuna, a projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom s 55 posto. U poslovnoj zoni Zapad trenutno posluje 14 poduzetnika, najzastupljenija je djelatnost pratećih usluga u nautičkom turizmu, a postoji i snažan interes za širenje upravo ove djelatnosti, što nas izuzetno raduje”, kaže gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.

Grad Novi Vinodolski započeo je sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja koje je radilo pola stoljeća. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna, a europska sredstva, iz Kohezijskog fonda, pokrila su 85 posto vrijednosti projekta. Projekt će rezultirati regeneracijom ukupno 1,6 hektara zemljišta. U području zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije Grad Novi Vinodolski podržao je i privatnu investiciju tvrtke WPD koja je pokrenula izradu dokumentacije za izgradnje vjetroelektrane na području Ruševo Krmpotsko. Po modelu javno privatnog partnerstva rekonstruirano je gotovo 70 posto rasvjetnih tijela na području Novog Vinodolskog, Povila, Klenovice i Smokvice, što će uvelike doprinijeti smanjenju troškova održavanja sustava javne rasvjete i potrošnji električne energije. Ove godine započinje realizacija projekta Aglomeracija Novi Vinodolski – Crikvenica – Selce vrijednog 368 milijuna kuna. Projekt sufinancira EU iz Kohezijskog fonda iznosom od 261 milijun kuna.

Zahvala premijeru i ministarstvima

Jasno je da se niz novljanskih projekata ne bi pokrenuo da nije bilo snažne potpore države.

“Posebna zahvala Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministarstvima. Ako želimo u Novom Vinodolskom nove investicije, ulaganja, razvoj, nova radna mjesta i zapošljavanje, posebno domaćih ljudi, bilo bi najbolje da Plenkovićeva vlada dobije i sljedeći mandat”, zaključio je gradonačelnik Piškulić.