Devet OPG-ova dobilo milijun kuna za pčele, magarce, smokve, masline i grožđe

Svakom OPG-u pripalo je 112 tisuća kuna zahvaljujući prvom natječaju LAG-a Vinodol iz Lokalne razvojne strategije. Dvije trećine sredstava usmjerit će se u pčelarstvo. Četiri projekta odobrena su u Vinodolskoj općini, po dva u Bakru i Novom te jedan u Kraljevici

Bribir – Devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Vinodolske općine te gradova Bakar, Kraljevica i Novi Vinodolski dobilo je milijun kuna potpore za svoje projekte putem natječaja LAG-a Vinodol. Svakom od gospodarstava pripalo je bespovratnih 112 tisuća kuna. Radi se o prvom natječaju LAG-a Vinodol iz Lokalne razvojne strategije LAG-a “Vinodol” 2014.-2020. odnosno o provedbi Mjere 1.1.3. “Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava” u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Četiri projekta odobrena su na području Vinodolske općine, po dva na području Grada Bakra i Grada Novog Vinodolskog te jedan na području Grada Kraljevice. Od devet odobrenih projekata šest je vezano uz sektor pčelarstva, jedan na sektor pčelarstva, uzgoj badema, grožđa i maslina, jedan na uzgoj smokve te jedan na uzgoj magaraca.

Igor Barac iz Grižana dobio je poticaje za podizanje novih nasadi smokvi te kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme. Pčelar Tihomir Šarar iz Grižana dobio je sredstva za kupnju nove opreme i mehanizacije. Josip Strizić iz Bribira sredstva će dobiti za ulaganje u pčelarsku opremu. OPG Miljenko Šimić iz Drivenika dobio je poticaje za modernizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta. Šimić se bavi pčelarstvom, uzgojem badema, grožđa i maslina. Silvio Bertone iz Kukuljanova dobio je sredstva za košnice, a Poljoprivredna zadruga Apitrade za pčelarsku mehanizaciju i opremu. Novljani Antonio Komadina i Andrija Krišković također će sredstva uložiti u razvoj pčelarstva. OPG Susanne Lucić sredstva će iskoristiti za povećanje stada magaraca, kupnju mobilnih objekata za skladištenje te kupnju mehanizacije i opreme za čuvanje stada.