Djeca su se prilagodila poslijepodnevnoj smjeni u vrtiću

Na okruglom stolu “Vrtić po mjeri djece i roditelja” povodom uvođenja druge smjene u vrtiću “Cvrčak i mrav” istaknuto je da su dužim radnim vremenom najzadovoljniji roditelji. Istraživanje je pokazalo da jednak broj djece preferira prvu i drugu smjenu, a petina voli obje

Tribalj – Dječji vrtić “Cvrčak i mrav” organizirao je okrugli stol “Vrtić po mjeri djece i roditelja” u Domu kulture Tribalj na kojem se raspravljalo o uvođenju poslijepodnevnog rada u vrtiću “Cvrčak i mrav” početkom godine. Kroz projekt je zaposleno 11 djelatnika i još dvoje na pola radnog vremena, a EU je dala 4,2 milijuna kuna za projekt koji su očigledno dobro sročili vrtić i Poduzetnički centar Vinodol. Radno vrijeme vrtića produljeno je do 21 sat, oformile se po jedna vrtićka i jaslička skupina u Bribiru te jedna vrtićka skupina u Triblju.

Na okruglom stolu vrtići Radost Crikvenica, Vladimir Nazor Kastav i Matulji razmijenili su iskustva s popodnevnim radom. Raspravi su nazočili i vrtić Fijolica Novi Vinodolski i vrtić Viškovo koji još nisu dio projekta te predstavnici Grada Crikvenice, Općine Matulji i PC Vinodol. Svi vrtići predstavili su rezultate ankete koje su proveli među odgajateljima, roditeljima i djecom. U DV-u Cvrčak i mrav istraživanje je provedeno na sedam odgojiteljica, 16 roditelja i 24 djece.

Većina odgojiteljica preferira rad s više djece, no ono što se pokazalo kao velika prednost druge smjene je lakši individualni rad zbog manjih grupa, što su potvrdile sve odgajateljice. Tete također smatraju i da su se djeca dobro prilagodila poslijepodnevnoj smjeni. Iako nisu zabilježeni negativni utjecaji na zdravlje odgojiteljica, poslijepodnevna smjena je kod većine utjecala na obiteljski i društveni život.

Roditelji su očekivano zadovoljni drugom smjenom. Svi roditelji stekli su dojam da im se dijete dobro prilagodilo na drugu smjenu. No, dječja mišljenja su podijeljena pa ih jednak broj preferira prvu i drugu smjenu, a petina voli obje.

“Nekada su djeca išla u školu u popodnevnoj smjeni pa mislim da djeci popodnevni rad ne pada teško”, smatra ravnateljica vrtića “Cvrčak i mrav” Dajana Jerčinović.

Kad je riječ o djeci, primijećena je mana: poslijepodnevna smjena stvara osjećaj usamljenosti jer ima malo djece, a neka djeca u kasnijim satima počnu tražiti roditelje. Poslijepodnevni rad najviše odgovara roditeljima zbog posla, no svi su se složili da se druga smjena može dalje sve dok ima više pozitivnih nego negativnih učinaka na djecu jer su ona ipak najvažnija. Zaključak je da će nastaviti provoditi istraživanja i razmjenjivati iskustva.

Večeras će se u domu u Triblju u 19 sati svečano dodijeliti priznanja i zahvalnice povodom deset godina programa eko škole u vrtiću “Cvrčak i mrav”.

error: Content is protected !!