Dvorac u Kraljevici poziva na Priču srednjovjekovne haljine

U Posjetiteljskom centru Kraljevica, uz prigodni program, predstavit će se unikatne lutke s replikama srednjovjekovnih haljina

KRALJEVICA Studeni za Kraljevicu ima posebno značenje jer je 16. studenog davne 1673. godine u Grazu preminula Ana Katarina, jedna od najpoznatijih žena iz loze Frankopana – sestra Frana Krste Frankopana i žena Petra Zrinskog koji upravo za nju gradi velebno zdanje, njhovu rezidencijalnu palaču, dvorac Nova Kraljevica koji podsjeća na moćno savezništvo Zrinskih i Frankopana.
Također, 18. studenog 2016. godine unutar dvorca se smjestio i prvi Posjetiteljski centar Kraljevica koji na suvremen način prezentira frankopansku baštinu Primorsko-goranske županije i već šest godina privlači brojne posjetitelje.

Povodom toga, Grad Kraljevica i Turistička zajednica Grada Kraljevice organiziraju događanje Priča srednjovjekovne haljine koje je svojevrsna počast ženama srednjeg vijeka i njihovom načinu života. Program se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana i Grada Kraljevice.

Program se održava u Dvorcu Nova Kraljevica u subotu, 26. studenog, s početkom u 10,30 sati. Nakon predstavljanja KTR Putovima Frankopana i Dvorca, u Multimedijskoj dvorani održat će se edukativno-kreativna radionica za djecu u trajanju od dva sata. Radionicu vodi Ana Kominka, a polaznici će se kroz edukativni dio upoznati sa srednjovjekovnim haljinama, odorama, bojama, materijalima, krojevima, simbolikom i nakitom, dok će kroz kreativni dio izrađivati nakit, skice odora/haljina, crteže nakita, kruna i sl. Radionica je namijenjena djeci od četiri godine starosti, kao i svim kreativcima.

U nastavku, u Posjetiteljskom centru Kraljevica bit će predstavljene glavne zvijezde programa – unikatne lutke s replikama srednjovjekovnih haljina koje je izradila Udruga za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. Posjetiteljski centar Kraljevica postat će novi dom lutaka koje ujedno predstavljaju i modu srednjeg vijeka.

Za još ljepši ugođaj i povratak u neka davna vremena, program će biti popraćen izvedbama skladbi starih majstora poput Bacha i Handela iz 17. stoljeća koje će na harfi svirati Kraljevičanka Matea Roknić, studentica pete godine integriranog studija za instrumentaliste pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.