Ekstremne topline i UV zrake pogubne su za oči – Što trebate znati kad kupujete sunčane naočale

Sunčane naočale bez kvalitetnih zaštitnih leća još više facilitiraju oštećenje vašeg oka. Što se tiče same geometrije poželjno je da ručice naočala budu nešto šire nego one za vid kako bi spriječile prodor sunčevih zraka sa strane.

Rijeka – Toplinski udar koji osjećamo posljednjih dana, praćen visokim temperaturama, izrazito škodi ljudskom zdravlju, a među najugroženijim organima je onaj najosjetljiviji – oči. UV zrake oštećuju vid, stoga je važno osigurati si kvalitetnu zaštitu za oči, a više o tome kazao nam je vlasnik poznate riječke optike DAMIR, Damir Tarčuković.

– Prilikom ovakvih ekstremnih uvjeta važno je da ne izlazite na sunce između 11 i 19 sati ako to nije prijeko nužno. Ako već morate, onda je važno znati da UV zrake oštećuju oči te ih od njih treba zaštititi kvalitetnim sunčanim naočalama. Često zaboravljamo da je UV zračenje prisutno i za oblačnog vremena, pa imajte to na umu. Preciznije, kada pričamo u ultraljubičastom zračenju onda ga dijelimo  na UVA, UVB i UVC zračenje. UVB zrake se uglavnom zaustave na rožnici (cornea – vanjski sloj na prednjem dijelu oka) i tako ne prodiru do mrežnice (retina), za razliku od UVA zračenja koje prolazi kroz rožnicu do leće i mrežnice oka.  Dugotrajno izlaganje UV zračenju može dovesti do niza degenerativnih promjena na oku čemu u prilog govore i statistike uspoređujući zanimanja na otvorenom sa onima u zatvorenom prostoru. Primjera radi, poljoprivrednici će vjerojatno razviti probleme kao što su siva mrena (glavni uzrok sljepoće u svijetu) u mlađoj dobi od uredskih radnika, no zdravlje oka obije skupine su u konačnici jednako ugrožene. Šteta od UVA-zračenja je kumulativna, što znači da izlaganje vašeg nezaštićenog oka suncu neće se nužno manifestirati odmah, no šteta je sigurno napravljena. UVC zračenje u pravilu blokira ozonski omotač (dok ga još imamo) no sunce nije jedini izvor ovog zračenja, rekao je vlasnik Očne optike Damir.

Istaknuo je kako leće sunčanih naočala moraju imati certifikat o kvaliteti UV filtra koji će spriječiti prolazak štetnih UV zraka.

– Prilikom kupnje u specijaliziranim optičarskim radnjama obavezno zatražite ovaj podatak. Sunčane naočale bez kvalitetnih zaštitnih leća još više facilitiraju oštećenje vašeg oka. Što se tiče same geometrije poželjno je da ručice naočala budu nešto šire nego one za vid kako bi spriječile prodor sunčevih zraka sa strane. Isto se može postići i sa zakrivljenim naočalama kao i drugim dizajnerskim rješenjima samog okvira. Nadalje, specijalni zaštitni slojevi kao i vrste leća optimiziranih za životnu dinamiku i potrebe korisnika su također stvar koju treba adresirati prilikom kupnje. Sunčane naočale mogu biti i s namjenskom dioptrijom korisnika kao i multifokalne za maksimalan komfor korisnika u srednjoj i trećoj dobi života. Kao Primorci provodimo dobar dio života uz more te stoga preporučujem naočale s polarizacijskim filterom koji anulira jake odsjaje svjetla od vode i drugih reflektirajućih površina. Za više informacija svakako se obratite optičaru od povjerenja, kazao je Damir.

Naravno, uz onu zaštitnu, kvalitetne sunčane naočale imaju i estetsku ulogu, jer one su već odavno obavezni modni detalj koji treba uskladiti s osobnim stilom, aktualnim modnim trendovima te voditi računa da su komplementarne fizionomiji lica.

– Danas je izbor sunčanih naočala na zavidnoj razini i svatko može pronaći naočale za sebe, a kod odabira je najbolje obratiti se i za savjet iskusnim djelatnicima optike. Kako bismo omogućili kvalitetnu zaštitu za oči po povojnim cijenama, odlučili smo ekskluzivnu ponudu sunčanih naočala ponuditi uz 50 posto popusta na sve modele iz 2019. godine, a akcija traje do 15. srpnja ili do isteka zaliha, a počevši od 15. srpnja pa do 15. kolovoza krećemo s akcijom renomiranih svjetskih imena za proizvodnju progresivnih i multifokalnih leća s fotoosjetljivim ili sunčanim zaštitnim slojem uz visokih 30 posto popusta na cijelo pomagalo/naočale po izboru korisnika. Na zdravlje nije moguće staviti cijenu, ali je svakako moguće učiniti ga pristupačnijim za naše klijete zaključio je Damir iz Očne optike Damir i pozvao korisnike naočala da iskoriste navedene pogodnosti sa ciljem promoviranja zdravog života u našem gradu.