Foto izložba Barudžije svjedok eksplozije hrvatskog nogometa od 1982. do 2018.

Fotokroničar sa senjskom i umaškom adresom u svojoj arhivi ima desetke tisuća nogometnih fotografija

SENJ Otvorenje izložbe fotografija Veljka Barudžije “Svijet je lopta” organizirali su u senjskoj knjižnici, u čast svjetskog nogometnog prvenstva u Katru i hrvatskog nogometa, Gradska knjižnica Senj, Hrvatski nogometni savez, NK Nehaj Senj i Klub maturanata senjske gimnazije.

Veljko Barudžija poznati je fotokroničar koji je godinama surađivao s Večernjim listom, a dokumentirao je društvenu i povijesnu stvarnost prikazujući svakodnevnicu u Senju, a kasnije i u Umagu gdje i danas živi. S posebnom strašću pratio je hrvatski nogomet, hrvatsku reprezentaciju na svjetskim prvenstvima u Francuskoj i Njemačkoj te europskim prvenstvima u Portugalu, Austriji i Poljskoj kao i na brojnim prijateljskim utakmicama. Pratio je i rast i razvoj generacija igrača, navijače, mlađe uzraste, kampove i utakmice.
– Tako je nastala zbirka negativa i pozitiva od više desetaka tisuća snimaka, koja pokriva razdoblje od 1982. do 2018. godine, dio koje predstavljamo danas na ovoj izložbi, rekla je moderatorica programa i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

– Fotografija je svjedok uspomena, veza sa životom. Traje samo trenutak, ali spaja sve. Vrijeme i mjesto, prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovom prilikom to je podsjećanje na hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je od 1996. godine na Europskom prvenstvu u Engleskoj najavila ulazak u novu epohu svjetskog nogometa. Možda nitko u povijesti nije tako silovito ušao u međunarodni nogomet. Hrvatska je potvrdila da je nogomet pitanje optimizma, da mala zemlja može pobijediti puno veće. Veljko je fotografirao nogomet s puno strasti. Upoznao je ludilo i značenje nogometa. Uvjerio se da je nogometna igra hirovita i jača od logike. Da igra donosi radost i ubija radost. Da se značenje vrti kao lopta, kao svijet. Otuda i naziv izložbe Svijet je lopta, rekao je izaslanik HNS-a i izvršni predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije Željko Biondić koji je otvorio izložbu.

Okupljenima se obratio i autor Barudžija opisavši izložbu i zahvalivši svima koji su ga pratili na njegovom fotografskom putu koji traje više od 30 godina. Program otvorenja prigodnom svirkom uljepšali su VIS Bonaca i Ivan Prpić Špika. Izložbu se može pogledati do 20. prosinca u radno vrijeme senjske knjižnice.