FOTO Mali brodograditelji izgradili barku u Selcu

U pet dana je 18 polaznika Male škole brodogradnje na svom “doku” na Obali hrvatskih branitelja “stvorilo” barku koju će porinuti sutra u sklopu manifestacije “(Sr)etno Selce”

Selce – U posljednje vrijeme vijesti iz brodogradnje uglavnom su nas posjećivale s negativnim predznakom. Iz Selca stiže jedna dobra vijest. Još malo truda i 18 malih brodograditelja porinut će svoju barku koju su izgradili upijajući znanja u Maloj školi brodogradnje.

Obalu hrvatskih branitelja u centru Selca pretvorili su u svoj mali dok i u pet dana, radeći ujutro i poslije podne, izgradili barku. Nešto između batane i pasare. Bitno je da će zaploviti. Brodograditelje iz Selca, Crikvenice, Dramlja, Triblja, Senja, Rupe i Njemačke predvodio je Davor Mihalić iz Udruge StolArt iz Zagreba.

Što kažu brodograditelji? Najviše vole kad ima puno posla. Pogotovo sa strojevima. Vole i kad se radi ručno i reže. Uglavnom su dragovoljci, a jedan polaznik je priznao: Mama me natjerala. Po ljeti grade barke, a po zimi igraju nogomet, rukomet, treniraju savate i jedre.

Kreativna radionica namijenjena je djeci školskog uzrasta od 9 do 14 godina. Program radionice “StolArt – Mala škola brodogradnje” imao je razrađen raspored. Prvi dan se učilo o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest. Drugi je dan iskorišten za sklapanje dijelova broda u konstrukciju i pripremu za bojanje, a treći za zaštitu broda bojama. Četvrti je dan rezerviran za montiranje svih ostalih sadržaja, poput jedara, konopa i ostale opreme. Sutra će mali brodograditelji s ponosom svoju barku svečano porinuti u more u sklopu manifestacije “(Sr)etno Selce”.