FOTO Otvorena je SEE LEADER konferencija

– Artikulirat ćemo neke ciljeve koje želimo komunicirati s tijelima Europske komisije čiji su predstavnici ovdje s nama, ali i s našim ministarstvom te agencijom za plaćanje kako bi se unaprijedio proces planiranja i programiranja sljedećeg programskog razdoblja, istaknuo je Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede RH

Opatija – Tri stotine sudionika te brojni uzvanici i gosti sudjeluju na 1. SEE LEADER međunarodnoj konferenciji o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi koja je jučer svečano otvorena u Centru Gervais.

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

– Možemo istaknuti da su u programu ruralnog razvoja do sada rezultati prilično dobri i da je do sada objavljeno 97% posto dodijeljene alokacije od dvije milijarde i 400 milijuna eura. Mi smo ugovorili više od 75%, a isplatili smo 42 % dodijeljenih alokacija. Također, želim reći da je jutros krenuo novi val isplata koji će biti vrijedan 300 milijuna kuna, što program ruralnog razvoja po ovim statističkim podacima čini prilično dobrim. Naravno, uvijek može biti bolje i mi se trudimo i dalje, ali moram napomenuti da bez Lokalnih akcijskih grupa to ne može biti do kraja onako kako bi željeli. Moram pohvaliti Lokalne akcije grupe koje se itekako trude da zaživi ovaj pristup odozdo prema gore. To ide prema gore, a do sada je objavljeno niz natječaja od strane 47 od 54 LAG-a, o alokacijama vrijednim nešto više od 350 milijuna kuna za provedbu projekata koji su dodijeljeni Lokalnim akcijskim grupama, a do sada je objavljeno više od 264 milijuna kuna. Svjesni smo da je ponekad problem u sporosti obrade natječajne dokumentacije, no za iduće programsko razdoblje od 2021. do 2027. vjerujem da ćemo zajedno djelovati još brže i konkretnije, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede RH koja je konferenciju i otvorila.

Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske,

– S nama su danas kolege od Baltika, preko Poljske do Grčke i artikulirat ćemo neke ciljeve koje želimo komunicirati s tijelima Europske komisije čiji su predstavnici ovdje s nama, ali i s našim ministarstvom te agencijom za plaćanje kako bi se unaprijedio proces planiranja i programiranja sljedećeg programskog razdoblja, istaknuo je Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske, strukovne organizacije LAG-ova i FLAG-ova RH te istaknuo da je LEADER metodologija donosi decentralizirana sredstva za rad koja se usmjeravaju u ruralna i ribarska područja gdje članovi lokalne zajednice sami odlučuju na koji način će potrošiti dodijeljena sredstva.

– U posljednje tri godine zajednički se odradio jako veliki posao. Naime, u suradnji sa svim Lokalnim akcijskim grupama, ministarstvo i agencija potpisali su ugovore i sporazume te izradili smjernice za objavu natječaja. Danas mi imamo situaciju da je 75% sredstava obrađeno i rezultat polučen, napomenula je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

U organizaciji konferencije sudjeluju i kolege iz Slovenije.

– Drago nam je da smo sudjelovali u organizaciji ovako velike konferencije. Dosta smo involvirani u aktivnosti u provođenje LEADER-a kako u Sloveniji tako i u Europi. Naš interes je da pokušamo na neki način pojednostaviti neke postupke oko provođenja programa, te da LAG-ovi pronađu neki svoj način da bi što bolje radili, dodao je Aleš Zidar, voditelj LAG-a med Snežnikom i Nanosom i predsjednik Društva za razvoj slovenskega podeželja.

Svoj osobit doprinos dat će i više od 20 znanstvenika u tri znanstvena ‘sessiona’, dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknut će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije.

– Vidim jednu zajedničku crtu, a to je entuzijazam lokalnih ljudi da se uključe i nada da LEADER pristup može donijeti stvarnu promjenu na terenu. Možda bi razlika bila da ste (Hrvatska) sramežljivi u napretku u odnosu na druge dijelove Europe koje imaju više iskustva, ali mislim da to i nije potrebno. Cijenila bih vašu svježu perspektivu te entuzijazam i potaknula vas da idete svojim putem u potrazi za dobrim primjerima i učite od onih koji mogu podijeliti priče o uspjehu i neuspjehu, kako biste se osnažili. Nemojte biti sramežljivi, ovo je sigurno vaša šansa, napomenula je Karolina Jasinska-Mühleck koja je zadužena za koordinaciju i razvoj politika LEADER-a u Generalnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj od 2014. godine.

Anđela Cvjetković, predsjednica LAG Terra Liburna

– Jako sam sretan što FLAG-ovi su vrlo fleksibilni u implementaciji svojih strategija, ali se nadam da bi u sljedećem programskom razdoblju (LEADER pristupu) trebao biti otvoren, a strategije LAG-ova i FLAG-ova trebaju biti u fokusu, dodao je Pedro Brosei, jedan od glavnih govornika konferencije.

Između ostalih konferenciju je podržala i Primorsko-goranska županija te grad Opatija.

– Mogu reći da je županija prepoznala važnost LAG-ova isto tako i FLAG-ova od samog početka poduprijevši njihov rad. Od 2013. godine imamo zajedničku koordinaciju i suradnju te dogovaramo zajedničke programe i projekte. Županija je poduprijela i financijski njihov rad, kada nije bio financiran putem nacionalnog programa ruralnog razvoja, čime je zapravo i omogućila da se razviju, istaknula je Melita Raukar, pročelnica UO turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije koja je naglasila da su u suradnji s LAG-ovima pripremili strategiju ruralnog razvoja naše županije.

– Prije tri dana smo potpisali i prvi ugovor o sufinanciranju jednog našeg projekta kojeg smo aplicirali preko LAG-a Terra Liburna, a radi se o uređenju sportsko-rekreacijskog centra u Dobreću. Isto tako u pripremi su četiri projekta u visokoj fazi razvoja koji idu preko Lokalnih akcijskih grupa, kazao je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika grada Opatije.

Osim službenog djela, konferenciju će obilježiti i onaj ležerniji. Za sve goste pripremljena su četiri zanimljiva izleta čiji je cilj predstaviti ono najbolje što naš kraj nudi. U ponudi će biti Eno gastro Tour, Maritime Heritage Tour, Cultural Heritage Tour te Best Practice Tour koji će sudionike odvesti put Slovenije. Kuća od Belice i Peknjica u Kastvu, posjet Kući lovranskega guca u Lovranu, Eko muzeju u Mošćeničkoj dragi te Brseč i Mošćenice samo su neke od lokacija koje će gosti konferencije imati prilike upoznati u Hrvatskoj, dok u Sloveniji gosti posjetiti Ilirsku Bistricu.

Yves Champetier

Podsjetimo, glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) u suradnji s LAG-om Terra Liburna i FLAG-om Vela Vrata, uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi… Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

U Opatiji Je S Radom Počela SEE LEADER Konferencija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!