Svečana promocija Vodiča kroz kreativno recikliranje

Vodič autorice Dubravke Kanjski dio je EU projekta „Otpad uredi, kune uštedi“

CRIKVENICA U prepunoj dvorani Zora u Crikvenici održana je svečana promocija knjige Dubravke Kanjski „Vodič kroz kreativno recikliranje“. Knjiga je nastala u sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ sufinanciranoga iz Kohezijskog fonda EU. Svečanost je otvorila zamjenica crikveničkog gradonačelnica i voditeljica projekta Ivona Matošić Gašparović koja se osvrnula na aktivnosti u dvogodišnjem projektu, većinom usmjerene na djecu i mlade, kako bi dobre navike u postupanju s otpadom na zabavan način usvojili od najmlađih dana.
Djeca su aktivno sudjelovala u obilježavanju eko-dana, osmislila i snimila svoju eko-pjesmu i himnu, a s posebnim su veseljem sudjelovala i na fotografskoj eko-radionici te radionicama kreativnog recikliranja “Zeleni Smješko” koje je vodila Dubravka Kanjski. Radionice su bile podloga za knjigu.
“Vodič kroz kreativno recikliranje” predstavila je ravnateljica Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić Sanja Škrgatić, suautorica, koja je istaknula da je knjiga prvenstveno namijenjena obiteljima koje se žele okušati u izradi uporabnih i ukrasnih predmeta od otpadnih materijala u domaćinstvu. Obično se otpad baca u smeće, a mnogi nisu svjesni da se od njih mogu napraviti brojni korisni predmeti. To je također izvrstan način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s djecom, razvijanje dječje kreativnosti, mašte i usvajanje dobrih navika u postupanju s otpadom.
U glazbenom dijelu svečanosti najzastupljenije su bile eko-pjesme, eko-himne i recitacije, od kojih su mnoge nastale upravo u sklopu projekta. Nastupila su djeca iz vrtića Radost, učenice Srednje škole dr. Antuna Barca te učenici eko-škole OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara – PŠ Selce u kreacijama od recikliranih materijala koje su sami izradili.
Svi gosti na promociji dobili su „Vodič kroz kreativno recikliranje“ na poklon, a knjiga će u pdf formatu biti dostupna i na web stranici projekta “Otpad uredi, kune uštedi“ (www.otpad-uredi.com) za besplatno preuzimanje.

error: Content is protected !!