FOTO Skeniraj QR kod i kreni putevima Crvenokose Zore

FOTO Skeniraj QR kod i kreni putevima Crvenokose Zore

FOTO: Zoran Pika Hapčo

U sklopu obilježavanja Dana Senja, održana je promocija tematskog puta posvećenoj maloj Senjkinji koja je bila inspiracija za roman, knjigu, TV seriju i operu. Crvenokosa Zora posebno je zanimljivima Nijemcima

Senj – Turistička zajednica Grada Senja, Gradska knjižnica Senj i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića poveli su Senjane, u sklopu obilježavanja Dana grada, na promociju tematskog puta Crvenokose Zore. Obišlo se lokacije na kojima se snimala hit serija o maloj Senjkinji na njemačkom tržištu. Na svakoj od 11 lokacija postavljeni su QR kodovi. Skeniranjem QR kodova s tabli posjetitelj ulazi u priču o Crvenokosoj Zori. U programu predstavljanja sudjelovali su djelatnici TZ Grada Senja i Gradske knjižnice Senj, umjetnica Zrinka Ostović, VIS “Bonaca” i učenici senjske osnovne škole pod vodstvom prof. Tamare Farkaš.

Roman „Crvena Zora i njezina družina“ napisao je švicarski pisac Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugoga svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Književnik je priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Godine 1978. snimljena je serija u Senju, u njemačko-švicarsko-jugoslavenskoj koprodukciji, a televizijska serija “Crvena Zora” ima 13 nastavaka. Na njemačkom govornom području doživjela je ogroman uspjeh te je i danas iznimno popularna. Godine 2007. snimljen je dugometražni film o Crvenokosoj Zori i njezinim doživljajima, koji je u njemačkim kinima prikazivan 2008. godine, a 2009. godine na pozornicu je postavljena i opera „Crvenokosa Zora”. Turistička zajednica grada Senja izdala je 2010. godine brošuru Grad Crvenokose Zore u kojoj su opisane najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je serija snimana.

Prije dvije godine u izdanju Gradske knjižnice Senj, Kluba maturanata senjske gimnazije i Matice hrvatske – Ogranak Senj nakon 76 godina izašlo je izdanje romana „Crvenokosa Zora i njezina družina” na hrvatskom jeziku. Iste godine Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba postavilo je kazališnu predstavu „Zora Riđokosa”. Krajem 2018. godine TZ Grada Senja izradila je table s QR kodovima.