FOTO/VIDEO Uskoci ponovno zavladali Senjom

Otvoreni su Uskočki dani, uz ljetni karneval i dane posvećene sambi, najprepoznatljivija senjska ljetna manifestacija. Prvi dan ponudio je mimohod i porgram na Cilnici, a sutra navečer je središnji događaj- pomorska bitka s Mlečanima

SENJ Otvoreni su Uskočki dani, uz ljetni karneval i dane posvećene sambi, najprepoznatljivija senjska ljetna manifestacija. Uskočkim danima Senj se vraća u slavne dane, u 16. stoljeće, kada su sjevernim Jadranom kraljevali senjski uskoci.

Uskočki dani održavaju se 12. put. Skupine koje štuju povijesne postrojbe okupile su se na rivi, a potom krenule prema Cilnici. Putem ih je pratilo mnoštvo Senjana i turista. Dane posvećene uskocima otvorio je gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, a program je vodila Jadranka Štokić. Na čelu kolone uskoci, a iza kočije ostale povijesne postrojbe koje će sutra navečer u pomorskoj bitci (subota 20,30 sati) odmjeriti snage s Mlečanima, podsjećajući na jednu od bitaka sa najžešćim neprijateljima. Iako se ishod zna, kao i uvijek bit će zanimljivo. Mnoštvo naroda i mnoštvo pirotehnike. Nakon bitke, ponovno mimohod srednjovjekovnih skupina i program na Cilnici.

Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Grada Senja i Grad Senj. Uz središnji događaj, pomorsku bitku, Senj će se vratiti pet stoljeća unatrag i odjećom, običajima, hranom, glazbom, sajmom srednjovjekovnih obrta, viteškim taborom, povijesno – edukativnim predstavama, natjecanjem u streličarstvu, školom mačevanja, radionicama starih zanata, vatrenim predstavama, lakrdijašima, srednjovjekovnim plesovima… Posjetitelji će moći osjetiti kako se živjelo, a ne samo ratovalo, u doba uskoka. Uz Senjane i grupe iz Hrvatske, Uskočke dane osvježavaju svojim nastupima i gosti iz Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Uskoci Ponovno Zavladali Senjom

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank