Friš: Zajedništvom prebroditi krizu izazvanu epidemijom

Oni koji su javno najviše polemizirali i politizirali oko mjera pomoći poduzetnicima, nisu na sjednici vijeća glasovali za paket mjera za poduzetnike, upozorava predsjednik crikveničkog gradskog vijeća Friš

CRIKVENICA Predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš obratio se priopćenjem nakon kriznog razdoblja obilježenog epidemijom u kojem su ipak održane tri elektronske sjednice gradskog vijeća.

“Trenutne okolnosti u kojima živimo i čemu smo svjedočili protekla dva mjeseca, promijenili su naše živote i načine funkcioniranja na svim poljima. Tako je Gradsko vijeće i dalje obavljalo svoju funkciju, no na nešto drugačiji način. Održane su tri elektronske sjednice i donesen je niz važnih odluka. Veseli me da je Gradsko vijeće kao i čitava gradska uprava brzo i dobro odgovorilo na sve izazove koje nam je donijelo ovo razdoblje.
Zahvaljujući brzoj reakciji vijećnika donesene su veoma bitne odluke, kao što je paket mjera za pomoć našim poduzetnicima u vrijeme korona virusa, prijedlog programa mjera za poticanje poduzetništva na području grada za 2020. godinu te izmjene proračuna u skladu sa trenutnim prilikama.

Bez obzira na to što su sjednice, prema uputi nadležnog ministarstva održane elektronski, sve su održane uz raspravu po točkama na vrlo transparentan način. Redovito smo izvještavali medije o svim donesenim točkama kako bi svi naši sugrađani bili upoznati sa točkama, a time i svim olakšicama koje su za njih donesene.
Zahvaljujem se svim vijećnicima koji su sudjelovali u raspravama po točaka dnevnog reda te Gradskoj upravi i svim djelatnicima koji su bili na raspolaganju za sva pitanja i bilo kakvu pomoć vijećnicima. Posebno zahvaljujem onim vijećnicima koji su bili afirmativni i konstruktivni prilikom donošenja odluka.
Ovo je vrijeme u kojem moramo pokazati zajedništvo, politiku staviti u drugi plan te zajedništvom iznaći način kako što bolje i lakše prebroditi situaciju u kojoj smo se našli. Prije svega tu mislim na dodatnu pomoć našim poduzetnicima tj. gospodarstvu u cjelini, očuvanju radnih mjesta, daljnjem razvoju kapitalnih projekata uz očuvanje stabilnost proračuna.

U cijeloj situaciji ima i jedna stvar koja me žalosti. Oni koji su javno najviše polemizirali i politizirali oko mjera i onoga što bi trebalo napraviti da se naše poduzetništvo održi i koji su bez ikakvih pravih argumenata najviše kritizirali sve ono oko čega smo se trudili i oko čega ćemo se nastaviti truditi, nisu na sjednici Gradskog vijeća glasali za paket mjera za poduzetnike. Žalosti činjenica da se ovo pitanje ispolitiziralo i da ipak nismo svi bili složni za naše ljude, za naše poduzetnike. No, s obzirom na većinu glasova u vijeću, paket mjera je izglasan i u realizaciji je.
Još jednom se želim zahvaliti na kooperativnosti i proaktivnosti te napomenuti kako su Gradsko vijeće i Gradska uprava i dalje otvoreni za bilo kakve sugestije i svaki oblik suradnje, kako sada u ovim izvanrednim okolnostima, tako i inače” zaključuje Friš.