Gdje sutra na Noć muzeja?

Programi se pripremaju u Bribiru, Crikvenici, Grižanama, Kraljevici, Krasnu, Novom Vinodolskom i Senju

Nakon dvije godine različitih on line sadržaja posjetitelji se ponovno vraćaju u muzeje na Noć muzeja. Ovogodišnja tema “Muzeji su važni” sagledava ulogu muzeja u vremenu velikih globalnih promjena i događaja. Sutra (petak) će se održati 18. Noć muzeja, manifestacija pokrenuta 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Dvorac Nova Kraljevica: radionica za djecu i urota zrinsko-frankopanska
U organizaciji Turističke zajednice Grada Kraljevice, manifestaciji će se pridružiti Posjetiteljski i Interpretacijski centar Kraljevica u Dvorcu Nova Kraljevica koji će za građane biti otvoreni od 18 do 22 sata.
Djeca su također uključena u obilježavanje Noći muzeja te će se za njih u Multimedijskoj dvorani s početkom u 18 sati održati besplatna likovna radionica Vitezovi i princeze u muzeju. Radionicu vodi Ivana Jambreković, a polaznici će imati prilike ukrašavati i izrađivati maske, oklope, krune i štapiće iz doba Frankopana uz slane zalogaje. Izrađene maske polaznici nose svojim kućama kao suvenir s Noći muzeja. Radionica je namijenjena djeci od četiri do osam godina starosti, a pratnja roditelja je po želji.
Nakon radionice, u Posjetiteljskom centru Kraljevica s početkom u 20 sati, održat će se stručno interpretacijsko vodstvo kroz koje će se posjetitelje upoznati s pričom o Dvorcu Nova Kraljevica i poznatoj Uroti zrinsko-frankopanskoj. Uz navedeno, posjetiteljima će se predstaviti KTR Putovima Frankopana uz gledanje promotivnih filmova.

Muzej Grada Crikvenice: Vremeplov dječje igre
Muzej Grada Crikvenice otvoren je od 18 do 22 sata i to je dobra prilika da se pogleda izložba Vremeplov dječje igre, koja donosi priču o Društvu Naša djeca Grada Crikvenice i njihovih 70 godina rada. Izložba o djeci ne može proći bez djece te će upravo oni svojim nastupom u 18 sati otvoriti program Noći muzeja.
A za sve vas, prijatelje i posjetitelje Muzeja, imamo jedan mali zadatak. Pogledajte u svoje obiteljske albume i pokušajte pronaći fotografije svog djetinjstva. Spremamo nešto za vas. Vidimo se u Muzeju, pozivnica je iz Crikvenice.

Planinsko sijelo u Kući Velebita Krasno
Povodom Noći muzeja NP Sjeverni Velebit i Obrt za Interpretaciju baštine Terra Incognita pozivaju na interaktivno pripovjedno druženje Planinsko sijelo u Kući Velebita u Krasnu s početkom u 19 sati.
Nekad davno, kada bi nastupile zimske večeri, a snijeg zameo kuće, ljudi su se okupljali oko vatre i kratili si vrijeme pričajući priče. Kroz razgovor prenosile su se sve bitne informacije vezane za život zajednice, pa se tako pripovijedalo pomalo o svemu: o vremenu, o teškim uvjetima života, o susretima u divljini, o novostima u selu, o mladim ljubavima, rođenjima i smrtima, a kroz te se priče s vremenom oblikovao i specifični identitet čovjeka koji je svoj život svezao s planinom.

Danas više nema stanovnika koji žive u vršnom dijelu Velebita, ali za njima su ostale njihove priče. Pod vodstvom licencirane interpretatorice baštine Ane Cerovac, sudionici će moći zaviriti u bogat svijet velebitske kulturne baštine i doznati kako je nekada izgledao život na planini: kako je čovjek gradio pastirske stanove i priskrbljivao vodu za svoju stoku, kojim se umijećima služio da dopremi drvene trupce do mora, kako je izgledalo djetinjstvo, a kako radni dan odraslih, što je po njegovom svršetku uvečer mirisalo na stolu i tko su bile planinke, snažne žene očvrsnule u gorskim uvjetima. A uz vatru su se, osim priča iz svakodnevnice, pripovijedale i bajkovite priče iz davnine: legende o pećinama u kojima su se skrivali hajduci, misterij o zakopanom blagu kralja Bele IV. te neka originalna pučka svjedočanstva o susretima s vilama.

Gradski muzej Senj: Senj kroz stoljeća
Gradski muzej Senj uključio se u 18. manifestaciju Noć muzeja. Ulaz je slobodan, a program traje od 18 do 01 sat. Goste će dočekati izložba: Senj u prapovijesti, antici i radnom srednjem vijeku.

Mingle u Kući Klović Grižane
Vinodolska općina i TZ Vinodolske općine organiziraju događanje Mingle u Kući Klović. Program počinje u 18 sati.
Organizatori pozivaju ljubitelje umjetnosti i baštine da posjete Kuću Klović i da se druže, upoznaju, komentiraju, vesele ili podijele doživljaj s drugim posjetiocima. Program počinje u 18 sati slikarskom radionicom uz vino Žmulj&pitura s Marijanom Mavrićem. Broj sudionika je ograničen pa požurite s prijavom putem e-maila info@tz-vinodol.hr, a za slikarski pribor i vino ne brinite. Pola sata kasnije starta edukativna tura Kućom Klović. U 19,30 sati Anne Kathrin Godec čitat će poeziju o kršu. U 20,30 starta glazbena večer uz Brunu Mičetića. Planirani kraj programa je oko 22 sata.

Narodna knjižnica i čitaonica Bribir: stalni postavi i izložbe
U skladu s motom “Muzeji su važni”, Narodna knjižnica i čitaonica Bribir uključit će se i ove godine u obilježavanje Noći muzeja i bit će otvorena od 19 do 23 sata. Posjetitelji će moći razgledati sve stalne postave Iz riznice župne crkve sv. Petra i Pavla, Soba Frankopana, Glagoljica, Etno-zbirka, Botaničar Josip Pančić, Mihovil Kombol, zbirku Iz Domovinskog rata, kao i izložbe slika Nenada Petronija iz Bakra, pod nazivom Bakar u Bribiru, te Marina Bratovića iz Voloskog, koju smo nazvali Slikarska poneštrica. Izložba Marina Bratovića bit će prodajna.
Za glazbeni, promenadni dio programa zaduženi su Mario Šimunović na gitari i Marin Tuhtan na klavijaturama, od 20 do 22 sata.
Moći će se podizati knjige i učlaniti u Knjižnicu.

Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom: Brodovi novljanske luke, kviz i mesopust
Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom organizirao je i ove godine zanimljiv program koji počinje u 18 sati. Uz stalni postav posjetitelji će moći razgledati izložbu fotografija Ivana Hušnera Brodovi novljanske luke 1960.-1975 o brodovima koji su dolazili i prolazili lukom u Novom Vinodolskom, a koje je Hušner vrijedno s puno ljubavi fotografirao.
Vrtićarci će izložiti radove o novljanskim narodnim običajima. Pravo je vrijeme za to, započeo je mesopust, peto godišnje doba. Mladi će pokazati i svoje znanje na Malom noćnom Kvizu – Plizu o zavičajnoj i hrvatskoj povijesti. Natjecat će se učenici viših razreda OŠ Ivana Mažuranića.
Tradicionalno će se održati i radionica pokrivanja rubca. Rubac je dio ženske narodne nošnje i veže se na specifičan način na glavu.