Gdje za Noć muzeja?

Muzeji između stvarnog i virtualnog / Muzeji u uvjetima globalne krize/ tema je ovogodišnje, 17. Noći muzeja

Muzeji između stvarnog i virtualnog / Muzeji u uvjetima globalne krize/ tema je ovogodišnje, 17. Noći muzeja. Noć muzeja 2022. godine ponovno je opterećena pandemijom, zbog čega se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli na digitalne kanale komuniciranja.

Gradski muzej Senj za ovu prigodu postavio je virtualnu izložbu autora Filipa Šimunjaka, Petra Hegedića i Karla Rukavine te virtualno predavanje “Popularizacija i prezentacija vojnokrajiške povijesti Senja” u digitalnom prostoru. Izložbu čini 15 plakata koji predstavljaju vrijeme burne vojnokrajiške senjske povijesti. Bogatstvu sadržaja ovogodišnje senjske Noći muzeja doprinosi i virtualno predavanje u više cjelina na istu temu u kojem sudjeluju dr. Nataša Štefanec s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te članovi projekta Filip Šimunjak, Petar Hegedić i Karlo Rukavina. Izložba i predavanje mogu se pogledati sutra na www.muzej-senj.hr.

U ovogodišnju Noć muzeja, uključit će se i Nacionalni park Sjeverni Velebit sa svojim posjetiteljskim centrom Kuća Velebita u Krasnu. Kratka virtualna šetnja Kućom Velebita se nalazi na linku: https://youtu.be/Rc9AxsmezQ0. , poručuju iz Parka. Kuća Velebita biti će otvorena od 12 do 20 sati za sve posjetitelje. Ulaz je besplatan, a moguć je samo uz predočenje COVID potvrde te pridržavanje epidemioloških mjera.

Muzej Grada Crikvenice biti će otvoren za posjetitelje od 10 do 14 te od 18 do 21 sat. Prilika je to da se posljednji put pogleda izložba Miće barke – Brodomaketarstvo Slobodana Cara. Naravno, broj posjetitelja koji istovremeno borave u Muzeju je ograničen, a sukladno važećim epidemiološkim mjerama potrebna je COVID potvrda. Svi koji iz različitih razloga ne mogu do Muzeja moći će pogledati različite on line sadržaje koje smo pripremili, vodstvo po spomenutoj izložbi, različita muzejska izdanja i video prilog o štirni na Jami u Selcu.

Noć muzeja otvorit će vrata Kuće Klović u Grižanama u 18 sati. Gost večeri je griški kantautor Neven Barac.
U Narodnoj knjižnici i čitaonici Bribir posjetitelji će, uz pridržavanje epidemioloških mjera, moći razgledati neke od stalnih postava knjižnice, kao što su zbirke: Iz riznice župne crkve sv. Petra i Pavla, Glagoljica, Soba Frankopana, Etno-zbirka Josip Pančić te Zbirku Iz Domovinskog rata od 19 do 23 sata. Glazbeni gosti su Emanuela Lazarić-Ella i Mario Šimunović.

Noć muzeja stiže i u Novi Vinodolski. Od 18 do 23 sata moći će se razgledati izložba “50 godina nam je već ili tek”. Radi se o izložbi posvećenoj Narodnom muzeju i galeriji te KUD-u Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog osnovanim 1951. godine. Moći će se pogledati i stalni postav. Zanimljivu prošlost Novog Vinodolskog, frankopanskog grada, grada glagoljice, Vinodolskog zakona, obitelji Mažuranić i bana Ivana, folklora i narodnih običaja, umjetnika te turizma.
Od 18,30 do 18,50 sati održat će se predavanje “Tragom Bogorodice iz starih Ledenica”. Radi se o predavanju o poznatim ali i nekim novim spoznajama o skulpturi Bogorodice iz starih Ledenica. Predavanje su pripremile dr. Barbara Španjol – Pandelo i dr. Palma Karković Takalić iz Filozofskog fakulteta u Rijeci. Od 18,55 do 19,15 sati na programu je predavanje Glagoljska isprava iz 1309. godine i sporu između Ledeničana i Novljana. Zanimljivo predavanje pripremili su dr. Željko Bartulović (Pravni fakultet Rijeka) i Antonija Mažuranić (OŠ Ivana Mažuranić iz Novog Vinodolskog).
Predavanja će se moći pratiti i putem Zooma na linku:
https://us02web.zoom.us/j/84777740907?pwd=V0tuK2MrSUJZRndrMEVqMXBi
UjVWdz09  (Meeting ID: 847 7774 0907, Passcode: 291507).
Ona su dio su dio projekta Sveučilišta u Rijeci Povijesno-umjetničko istraživanje staroga grada Ledenica u kontekstu održivog razvoja Vinodolskog kraja, voditeljice dr. P. Karković Takalić.
Za ulaz u muzejske postave i predavanja potrebno je predočiti valjanu COVID potvrdu.

error: Content is protected !!