U OŠ Bakar obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Crtežima i poezijom učenici i učitelji prisjetili su se žrtava holokausta

BAKAR Učenici i učitelji OŠ Bakar tradicionalno se, 27. siječnja, prisjećaju žrtava holokausta. Preuzeli su zadaću osvješćivanja, educiranja i usmjeravanja mladih prema uzajamnom poštivanju i suživotu s nacionalnim manjinama u našoj blizini. Jedino tako možemo očekivati napredak s naglaskom na učenje o pogreškama iz prošlosti, kako se one ne bi ponovile.

Učenici sedmog i osmog razreda su uz pomoć učiteljica Katarine Isailović, Ane Emili-Odović i učitelja Ivice Terihaja te knjižničarke Marije Miletić pripremili hvalevrijedne sadržaje u znak sjećanja na žrtve holokausta. Učenici su zajedničkim snagama uz pratnju knjižničarke Marije izradili blackout poeziju iz ulomaka poznate knjige i lektire Dnevnika Anne Frank. Osmi razredi su uz pomoć učiteljice likovne kulture izradili predivne crteže žutih šafrana koji simboliziraju sjećanje na milijune djece umrlima u holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na Davidovu zvijezdu koju su nosili Židovi tijekom nacističkog režima. Uz pomoć učitelja povijesti Ivice Terihaja učenici su u prostorijama škole postavili plakate o obilježavanju 78. komemoracije Lipa pamti pristigle pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci.

Crvena armija je 27. siječnja 1945. oslobodila je sedam tisuća zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz. Zahvaljujući tom događaju svijet je upoznat sa strahotama nacističkog režima nad semitskim narodima te onima koje su se smatrali nižim rodom u odnosu na superiornu arijevsku rasu.
Uoči dolaska Crvene Armije nacisti su uništili dobar dio dokaza, između ostalog i plinske komore. Kamp za istrebljenje otvoren je 1940. godine te se smatra kako je u logoru tijekom pet godina ubijeno više od milijun ljudi, od kojih su većinu činili Židovi.