Gradišćanski, moliški i vojvođanski Hrvati u Bakru

Gosti su stigli u Bakar u sklopu Erasmus + K2 projekt “Povratak korijenima”

BAKAR Tjedan u Bakru obilježit će Erasmus + K2 projekt “Povratak korijenima”. Radi se o odgojno-obrazovnom međunarodnom programu u organizaciji OŠ Bakar kao koordinatora te tri partnerske škole iz Italije, Austrije i Srbije. Trima partnerskim školama zajedničko je što u sklopu nastave održavaju satove hrvatskog jezika za pripadnike hrvatske nacionalne manjine.

Kroz sudjelovanje u projektu želi se očuvati hrvatski dijalekt koji je u izumiranju, a značajno doprinosi raznolikosti hrvatskog jezika. Cilj projekta je poticanje učenja o kulturnoj baštini, jačanje jezičnih kompetencija mladih naraštaja pripadnika hrvatske nacionalne manjine i razumijevanje različitosti u kulturnim identitetima i nasljeđu.
Bakrani su se povezali s Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petrštofa u Austriji, s OŠ Ivana Milutinovića iz Subotice u Srbiji i sa školom Scuola Elementare Nicola Neri. U Bakru su izuzetno ponosni jer su u zajedničkom projektu okupili moliške Hrvate, gradišćanske Hrvate i Hrvate iz Vojvodine.

OŠ Bakar je ponosna i jer je jedina odgojno – obrazovna ustanova s područja PGŽ koja je koordinator Erasmus KA229 projekta. U 2020. godini 77 odgojno – obrazovnih ustanova je prijavilo svoje projekte, njih 16 je dobilo financijsku poporu od Agencije za mobilnost i programe EU, a jedna od njih je i OŠ Bakar.
Složen je zanimljiv program za goste koji su danas upoznavali Bakar. Uloga vodiča povjerena je Bori Štrbcu. U sklopu svog posjeta obići će Rijeku, Kraljevicu i Krk.

error: Content is protected !!