Gradnja crikveničke luke dio povijesnog ciklusa

Radi se o ulaganju od 33 milijuna kuna. Bespovratno je Europa “poslala” 28 milijuna kuna, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je osiguralo pet milijuna kuna

Crikvenica – Projekt izgradnje luke Crikvenica predstavljn je je konferencijom za novinare kojoj su prisustvovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u europarlamentu Tonino Picula, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina te ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić.

Radi se o ulaganju od 33 milijuna kuna. Bespovratno je Europa “poslala” 28 milijuna kuna, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je osiguralo pet milijuna kuna. Ravnatelj ŽLU Kružić je istaknuo da se radi o najznačajnijem projektu ŽLU Crikvenica te najvećem ulaganju u lučku infrastrukturu u Primorsko-goranskoj županiji. Luka će se graditi do ljeta, a potom slijedi pauza zbog turističke sezone. Luka odnosno zapadni lukobran izgradit će se do sezone 2020.

Eurozastupnik Picula je podsjetio da Hrvatska ima snažnu otočnu komponentu, da Hrvatska ima drugi najveći arhipelag u EU. Picula je upozorio da treba prestati razmišljati o otocima kao trošku već o perspektivi te izrazio važnost osiguranja energije i vode za otoke.

Župan Komadina je naglasio izvrsnu suradnju s ministarstvom na izgradnji lučke infrastrukture. U Županiji se ulaže 150 milijuna, kao nikad. Prvi put u ministarstvu imamo ozbiljno zastupljeno more i otoke. Vidljivo je da se radi i gradi, istaknuo je župan Komadina.

Ministar Butković je poručio da ga raduju projekti poput crikveničkog koji su od velikog značaja za gospodarsko povezivanje otoka. Butković je istaknuo da je ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jedno od uspješnijih ministarstava kad je riječ o korištenju EU sredstava. Iz jednog izvora iskorištenost iznosi 80, a iz drugog 94 posto. Butković je istaknuo kvalitetnu suradnju na projektu između Grada Crikvenice i ŽLU Crikvenica. Uz crikveničku luku, na području Crikvenice ŽLU ulaže se 6,8 milijuna u luku Selce te 15 milijuna kuna u luku Perčin u Jadranovu.