Trećina iznajmljivača ne živi u mjestu gdje zarađuje od apartmana

Čak 33 posto crikveničkih iznajmljivača ima prebivalište izvan područja Grada Crikvenice. Novi ima 30 posto iznajmljivača sa strane, Senj 24 posto, a Vinodolska općina tek deset posto

Novi Vinodolski – Dobar dio iznajmljivača okomio se na nedavno povećanje paušala, a nekako u sjeni se prihvatila nelogičnost i nepravda da iznajmljivač plaća porez po mjestu prebivališta vlasnika, a ne po mjestu gdje se i nalazi sama nekretnina. U praksi, iznajmljujem apartman u Novom Vinodolskom ili Senju, a plaćam paušal npr. Jastrebarskom ili Koprivnici.

Koliko je iznajmljivača sa strane na području izrazito turističkih sredina u Hrvatskom primorju: Crikvenice, Novog Vinodolskog, Senja i Vinodolske općine? Nevjerojatnih 30 posto iznajmljivača ima prebivalište izvan gradova odnosno općine u kojima ostvaruju profit od iznajmljivanja. Od više od 4.400 iznajmljivača u tri grada i jednoj općini više od 1.300 ih ne živi u mjestu gdje zarađuje od apartmana i kuća.

Crikvenica prednjači po broju iznajmljivača sa strane. Čak  33 posto iznajmljivača ima prebivalište izvan područja Grada Crikvenice. Novi ima 30 posto iznajmljivača sa strane, Senj 24 posto, a najmanje Vinodolska općina, tek deset posto.

U brojkama to izgleda ovako: Crikvenica ima 789 iznajmljivača koji nisu njeni građani (od ukupno 2.404 iznajmljivača). Novi ima 270 ponuditelja privatnog smještaja sa strane (od ukupno 900). U Senju prihode od iznajmljivanja ostvaruje 209 iznajmljivača koji su prijavljeni izvan Senja (ukupno 870 iznajmljivača). U Vinodolskoj općini tek je 27 „gostujućih“ iznajmljivača od ukupno 260 registriranih.

Naravno, dobar dio iznajmljivača koji nisu registrirani u jedinicama lokalne samouprave gdje iznajmljuju kuće i apartmane vuče korijene iz mjesta gdje imaju nekretnine za turizam, no činjenica je da poreze plaćaju negdje drugdje.