Gradnja luke Crikvenica: nazire se zapadni lukobran

Postavljeno je dvije trećine betonskih blokova koji čine temelj lukobrana

CRIKVENICA Dogradnje crikveničke luke napreduje. Radovi započeti prije dvije godine trebali bi završiti do svibnja. Ulazi se u završnu fazu te su već vidljivi obrisi nove crikveničke. Očekuje se da bi već početkom iduće turističke sezone, na mjestu gdje trenutačno iz mora izranjaju betonski blokovi, mogli pristajati brodovi koji će prevoziti putnike na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica – Šilo tijekom cijele godine.
– Nakon što realiziramo projekt, stanovnicima otoka Krka bit će pristupačnije medicinske te usluge obrazovanja, a stvorit će se i preduvjeti za zapošljavanje na kopnu. Drugim riječima, dnevne će migracije biti mnogo jednostavnije, znajući da je riječ o liniji kojom se godišnje preveze oko 15 tisuća putnika. Trenutačno smo u fazi postavljanja valobranskih ekrana i montažnih betonskih elemenata te betonskih blokova koji čine trup lukobrana, istaknuo je ravnatelj crikveničke Županijske lučke uprave Mario Kružić te dodao kako do kraja godine započinje postavljanje montažnih betonskih elemenata na Maloj paladi te izvođenje kamenarskih radova, kako na Maloj paladi, tako i na lukobranu.

Projekt “Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica” najznačajniji je projekt od osnivanja ŽLU Crikvenica te dosad najveće ulaganje u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. Projekt je gotovo u cijelosti financiran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru specifičnog cilja – povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet. Vrijednost projekta iznosi gotovo 33 milijuna kuna, a radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja Crikvenica, BSK Commerce Rijeka i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.

error: Content is protected !!