Highlander Velebit: 5 dana, 104 km, 250 planinara

Sutra sa Zavižana startaju sudionici iz 14 država, od Hrvatske do Hong Konga i Maroka

ZAVIŽAN Highlander Velebit, petodnevni ultimativni planinarski događaj koji se održava već treći put starta sutra, a hoda se od Zavižana do Starigrad Paklenice. Planinarska trasa proteže se kroz dvije županije, duga je 104 kilometra, a prolazi NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica.
Na planinarski izazov koji je osmislio Osječanin Igor Mlinarević ove se godine prijavilo 250 sudionika iz 14 država: Hrvatska, Slovenija, Nizozemska, Njemačka, Belgija, Češka, Poljska, Irska, Velika Britanija, BiH, Srbija, Maroko, Hong Kong i Južna Koreja, a zadatak planinarima je proći kroz svih pet kontrolnih točaka, Skorpovac, Baške Oštarije, Panos, Veliko Rujno, Velika Paklenica na kojima se dolazak evidentira žigom u Highlander ID. Tempo prolaska rute nije zadan, važno je običi je obići sve kontrolne točke i doći na cilj unutar pet dana. Za uspješno svladavanje Highlander rute, uz titulu Gorštaka, odnosno Highlandera, sudionici će dobiti priznanje i medalju.
“Highlander Velebit događaj je koji s ponosom promovira ljepote hrvatskih planina, nacionalnih parkova te stavlja naglasak na Hrvatsku kao zemlju raznolikih ljepota netaknute prirode i surove divljine”, ispred organizatora poručuje Arijana Veočić zadužena za odnose s javnošću.
Za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, na raspolaganju je i HGSS, jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu. Svaki planinar proživjet će svoju avanturu života jer će u pet dana pješačenja proći nekim od najljepših dijelova Velebita: najljepšim dijelom Premužićeve staze, okušat će izdržljivost
u Raminom koritu – jednoj od najočuvanijih bukovih prašuma na Velebitu te uživati u Velikom Rujnu, najprostranijoj velebitskoj visoravni, a planinarska
misija završit će 18. rujna na cilju u Starigrad Paklenici.
Sudionici kreću sutra u 6,30 sati autobusima iz Senja s parkirališta podno tvrđave Nehaj, a start je u 10 sati na Zavižanu kod kapelice sv. Ante gdje će sudionike pozdraviti i označiti početak pješačenja minister zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić. Službeni voditelj starta je poznati glumac, professor kineziologije i zaljubljenik u prirodu i planinarenje Mario Valentić, koji će i sam proći dio Highlander rute.

error: Content is protected !!