History film festival otvoren u Crikvenici: Danas Versilles, sutra Kuba

Nakon projekcije filma, autor Mark Daniels razgovarao je s crikveničkom publikom

CRIKVENICA Dokumentarnom dramom “Tajne Versaillesa Marije Antoanete” otvoren je crikvenički dio “History Film Festivala”. U dvoranu Zora u Staroj školi došao je i autorom filma Mark Daniels koji je nakon filma razgovarao s publikom.
Sutra se festival nastavlja u 20 sati dokumentarnim filmom “Operacija Petar Pan”, a u 21,30 sati je zakazan razgovor publike s autorom Ericom Michaudom i producentom Didier Leclerom. Film nas vraća na Kubu i u šezdesete godine prošlog stoljeća, kada je u dvije godine 14 tisuća djece napustilo Kubu. Panika, potaknuta mračnim glasinama, tjera roditelje da masovno šalju svoju djecu u SAD kako bi ih spasili od komunističke opasnosti. Ta glasina, široko prenesena mrežom katoličke crkve, navodi da Fidel Castro namjerava “nacionalizirati” kubansku djecu tako što će ih poslati u Sovjetski Savez kako bi se obrazovali. Koji su društveni i politički konteksti naveli roditelje da vjeruju u takve glasine? Za vrijeme hladnog rata kakva je bila uloga CIA-e? Operacija je nosila naziv “Operacija Petar Pan”.

Autor filma Mark Daniels

History Film Festival dolazi pred publiku treći puta donoseći niz filmova koji upoznaju s ličnostima i događajima koji su obilježili svjetsku daljnju i bližu povijest. Ove godine prijavilo se 140 filmova iz 38 država. Selekciju je prošlo čak 49 filmova, ali će se zbog organizacijskih poteškoća prikazati 30 filmova na nekoliko lokacija. U Crikvenici, Novom Vinodolskom, Rijeci i Matuljima. Direktor i izbornik HFM-a je Bernardin Modrić.

error: Content is protected !!