I Primorsko-goranska županija bez nastave? Traži se obustava nastave i dodatne mjere za građane

Konkretan obuhvat mjera čije uvođenje primorsko-goranski Stožer civilne zaštite traži bit će iskomuniciran tijekom dana, no one bi, uz zatvaranje obrazovnih institucija, trebale uključivati i ograničavanje javnih okupljanja te redukciju poslovnih aktivnosti i javnog prijevoza. Ukratko, uvela bi se blaža verzija karantene za čitavo županijsko područje

RIJEKA Škole i vrtići u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka bi mogli biti zatvoreni, u sklopu mjera ograničavanja širenja koronavirusa. Tu je mjeru jučer Vlada donijela za Istarsku županiju, u kojoj od petka škole i vrtići neće raditi, stoga je logično da se ona proširi i na susjednu, Primorsko-goransku županiju.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić najavio je kako su dodatne mjere zaštite građanstva od virusne pandemije pripremljene, a trenutačno je u tijeku sjednica Stožera s koje će, kako doznajemo, prema Vladi ići zahtjev da se one i aktiviraju.

Konkretan obuhvat mjera čije uvođenje primorsko-goranski Stožer civilne zaštite traži bit će iskomuniciran tijekom dana, no one bi, uz zatvaranje obrazovnih institucija, trebale uključivati i ograničavanje javnih okupljanja te redukciju poslovnih aktivnosti i javnog prijevoza. Ukratko, uvela bi se blaža verzija karantene za čitavo županijsko područje.

Naime, Boras Mandić jučer je kazao kako mjera zatvaranja škola, vrtića i fakulteta nema smisla bez uvođenja dodatnih restrikcija, jer bi srednjoškolci i studenti te prostore zamijenili javnim prostorima gdje bi bili pod manjom kontrolom, a djeca mlađeg uzrasta vjerojatno bi bila prepuštena na skrb bakama i djedovima te tako bila u kontaktu s najrizičnijom skupinom. Zbog toga je potrebno ograničiti i poslovne aktivnosti kako bi se roditeljima moglo omogućiti da ostanu kod kuće s djecom.