Ukrasite dom: izdvojili smo uvijek popularne sobne biljke

Biljke su jedinstveni i nedvojbeno najljepši ukrasi u našem domu, s njima unosimo dašak prirode i oplemenjujemo naše prostorije

Biljke su jedinstveni i nedvojbeno najljepši ukrasi u našem domu, s njima unosimo dašak prirode i oplemenjujemo naše prostorije, a jedan su od dodataka koji apsolutno nikada neće izaći iz mode. Činjenica je da nemaju samo estetsku funkciju već i mnoštvo drugih blagodati za ukućane – poput pročišćavanja zraka, a neki od izvora tvrde da djeluju poput lagane anti stres terapije i čine nas sretnijima! Dizajnerica interijera Nina Jović odlučila je izdvojiti tri popularne biljke za dom.
Monstera Deliciosa
U doslovnom prijevodu znači abnormalno, a krasi ju njena bogata zelena boja prašume te elegantni, rasparani listovi koji odaju poseban šarm i oblik srca. Može narasti čak do dva metra a često je omiljen izbor upravo zbog lakoće održavanja. Zalijeva se jednom tjedno i traži poziciju gdje ravnomjerno kroz dan dobiva sunce i hlad!

 

 

 

 

 

 

 

Sansevieria trifasciata (sabljica ili svekrvin jezik)
Kada bi se dijelila nagrada za najtolerantniju biljku, to bi bila upravo sabljica! Može izdržati tjednima bez adekvatne brige i dalje će izgledati sviježe. Ipak, to ne znači da se ne treba brinuti o njima, a sve što zahtijevaju je pozicija na neizravnom suncu i više od 10 stupnjeva u prostoriji. Zalijevaju se po potrebi a to je vrlo rijetko, a zauzvrat ćete dobiti mesnate, uspravne listove, koji podsjećaju na sablje. Krasi ih tamnozelena boja sa dozom sivo-zelene boje i žutih rubova. S obzirom da je izvrstan pročišćivač zraka, idealno ju je smjestiti u spavaću sobu.

 

 

 

 

 

 

 

Nephrolepis exaltata – Paprat
Zanimljiva je činjenica da je jedna od najstarijih biljaka u svijetu, a definitivno je omiljena u interijerima. Dodaje poseban štih prostoriji zahvaljujući svojim gustim, raspršenim listovima koje krasi svijetlozelena boja. S obzirom da potječe iz prašume, idealan uvjet joj je vlažno vrijeme, stoga je odličan ukras u kupaonici. Najlakša imitacija vlage je svakodnevno prskanje kao i redovito zalijevanje, kako bi paprat izdržala u suhim uvjetima.

 

 

 

 

 

 

FOTO INSTAGRAM pla_wildling, plnts_com, avalonnursery, mieszkanie26, clever_anapa, houseplantsandheadkicks

error: Content is protected !!