Jakovari blokirali radove operatera: Bojimo se za zdravlje

Dio stanovnika Šiljevice, dijela Jadranova, oštro se protivi nadogradnji bazne stanice u Ulici Branimira Grbčića Ice i traži pomoć Grada Crikvenice, PGŽ, Sabora, nadležnih ministarstava…

JADRANOVO Mještani Jadranova danas su automobilima blokirali pristup radnicima koji instaliraju telekomunikacijsku opremu u njihovom mjestu. Najnovija je to reakcija Jakovara u priči dugoj dva desetljeća. Mještani Jadranova pitaju se da li netko iskorištava situaciju oko korona virusa te najavljuju da će alarmirati Stožer Civilne zaštite Grada Crikvenice.

Dio stanovnika Šiljevice, dijela Jadranova, oštro se protivi nadogradnji bazne stanice u Ulici Branimira Grbčića Ice. Jakovari podsjećaju da je bazna stanice postavljena na obiteljsku kuću u njihovom susjedstvu prije gotovo 20 godina, unatoč velikom protivljenju susjeda.

“Prije nekoliko dana operater je započeo postavljati novu telekomunikacijsku infrastrukturu. Ponovno bez ikakve obavijesti i suglasnosti mještana”, zabrinuto pišu mještani upozoravajući da je od postavljanja bazne stanice u okolnom području, predjelu zvanom Šiljevica, zabrinjavajuće porastao broj oboljelih mještana srednje životne dobi.

“Najmanje petero mještana u susjedstvu je preminulo od raka nakon postavljanja bazne stanice”, u svom pismu upozoravaju Jakovari pitajući se ima li njihova bolest veze sa zračenjem. Mještani Šiljevice tvrde da je 2001. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo rješenje kojim se investitoru nalaže uklanjanje telekomunikacijske infrastrukture, ali da uklanjanje nikada nije realizirano.

Jakovari traže hitno zaustavljanje radova. Na teren su nakon njihove prijave izašli komunalni redari Grada Crikvenice, a radnici koji su došli odjednom su nestali nakon dolaska predstavnika Grada Crikvenice, pričaju ogorčeni stanovnici Šiljevice. Mještani Jadranova pripremali su protest u svojoj ulici, no u time ih je zaustavila epidemija korone. U tijeku je prikupljanje potpisa Jakovara protiv gradnje telekomunikacijske infrastrukture te prikupljanje podataka o točnom broju oboljelih i umrlih u spornom razdoblju.

Jakovari su poslali novo pismo na adresu gradonačelnika Crikvenice, primorsko-goranskog župana, Hrvatskog Sabora, ministarstava Zdravstva, Graditeljstva i prostornog uređenja, Zaštite okoliša i energetike, Državnog inspektorata, Pučkog pravobranitelja. U dopisu upozoravaju “na alarmantne posljedice elektromagnetskog zračenja kojemu su svakodnevno izloženi zbog TK infrastrukture postavljene u stambenom prostoru” te traže hitno poduzimanje mjera u zaštiti zdravlja. U dopisu, između ostalog, stoji:

“Apeliramo na Grad Crikvenicu da pomogne svojim građanima, te da iznađe mogućnost pronalaska zemljišta izvan građevinske zone na kojem bi se u dogovoru s operaterima u dogledno vrijeme postavila potrebna infrastruktura. Tražimo od ovlaštenih agencija da na terenu izvrše izmjeru EM zračenja predmetnih antenskih sustava, te inzistiramo da se omogući naša nazočnost izmjeri”.

error: Content is protected !!