Kako i gdje ćemo obilježiti 27. godišnjicu Oluje?

Spektakularna bakljada na Krčkom mostu, maraton dug 72 kilometra od Bribira do Zalužnice, nogometni turnir, koncerti, dagnjade, kotlići, srdelice

Bogatim programom obilježit će se 27. godišnjica vojno-redarstvene akcija Oluja. Oslobodilačke akcije prisjetit će se u Bakru, Crikvenici, Kraljevici, Novom Vinodolskom, Vinodolskoj općini, Senju i Karlobagu te u mnogim manjim mjestima na njihovu području. Kao i svake godine, najspektakularnije će biti na Krčkom mostu, gdje će se u spomen na 222 pala branitelja iz Primorsko-goranske županije zapaliti 222 baklje. Nebo će gorjeti sutra (četvrtak) u 21 sat.

Bakar
U Bakru će se u petak (5. kolovoza) povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položiti vijenci na spomeniku poginulim braniteljima Grada Bakra u 19 sati.

Crikvenica
Zajednička delegacija Grada Crikvenice, udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici Policijske postaje Crikvenica sutra (četvrtak) će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na grobljima u Grižanama (8 sati), Selcu (8,30 sati), Jadranovu (9 sati), Dramlju (9,20), Crikvenici (9,40) te kod spomenika braniteljima iz Domovinskog rata (10,10 sati).
Poslijepodne je organizirana dagnjada u Jadranovu u 17 sati.
U 19 sati iz crikveničke luke isplovljava broda Sfera, na bakljadu na Krčki most.
U 21 sat koncert Jose Butorac, klapa Vinčace i Tria Vivak u Jadranovu.

U petak u 10 sati služi se sveta misa u crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici.
U petak u 16 sati starta natjecanje u kuhanju kotlića u parku ispred hotela International u Crikvenici, uz glazbu grupe Insula i Trio Crikvenica
U 20 sati koncert Vitomira Ivanjeka u crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici

Kraljevica
Sutra (četvrtak) će se nakon bakljade na Krčkom mostu na kraljevičkoj rivi od 21,30 sati održati ribarska fešta uz grupu Aurora. Grad Kraljevica tom će prilikom podijeliti 100 kilograma friganih srdelica.
U petak u 9 sati, Grad Kraljevica i UDVDR Kraljevica položit će vijence i zapaliti svijeće na spomenik hrvatskih branitelja kod Doma kulture i sporta u Kraljevici. Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Sv. Nikole u 9,30 sati služit će se sveta misa za domovinu.

Novi Vinodolski
Sutra (četvrtak) položit će se vijenci i paliti svijeće ispred spomen obilježja u zgradi gradske uprave i na groblju u Novom Vinodolskom i okolnim mjestima.

U petak će novljanska delegacija biti u 9,30 sati na polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen obilježja u Zalužnici
U 17 sati predviđeno je druženje članova braniteljskih udruga u Pavlomiru
U 21 sati počinje koncert klape Intrade, a sve će osvijetliti vatromet na Trgu Vinodolskog zakona.

Vinodolska općina
Sutra (četvrtak) će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na groblja i spomenike braniteljima u svi mjestima Vinodolske općine, a u petak općinska delegacija, kao i svake godine, odlazi na komemoraciju u Zalužnicu.

Tradicionalno povodom Oluje, u 1 sat ujutro starta Noćna etapna utrka duga 72 kilometra od Bribira do Zalužnice. Trčat će 15 trkača s crikveničko-vinodolskog područja. Radi se o 14. utrci u spomen braniteljima. Trkači stižu na polaganje vijenaca da odaju počast poginulim braniteljima. Organizator utrke je Vinodolska općina, ujedno i sponzor, kao i Jadran i Caffe bar Kiss Selce.

Senj

Program u Senju počinje već večeras (srijeda) u 20 sati. U Gradskoj knjižnici Senj otvara se izložba fotografija Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj – senjski branitelji Oluji u čast.
Sutra (četvrtak) u 8 sati će se položiti vijence i zapaliti svijeće na središnji križ senjskog groblja i grobove hrvatskih branitelja: Donka Barbijanija, Roberta Barbića, Milana Katalinića, Darka Margete, Domagoja Rukavine, Nevena Šarenića i Mevludina Mulahmetovića.
U Svetom Jurju u 8,30 posjetit će se grob hrvatskog branitelja Milana Vukelića na mjesnom groblju. U Krasnu će se u 10 sati posjetiti grobove hrvatskih branitelja i civilnih žrtava: Radovana Pamučara, Nenada Devčića, Ivana Samaržije i Marka Samaržije.
Na Vratniku će se u 8,45 sati pokloniti nad grobom branitelja Tome Biondića.
U Krivom Putu u 10 sati posjetit će se grobovi Damira Tomljanovića Gavrana, Milana Tomljanovića, Zvonka Pavelića i Zdravka Špalja.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Grad Senj, TZ Grada Senja, Udruga branitelja Uskok i Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva Senj pozivaju na koncert klape Šufit. Koncert će se održati na tvrđavi Nehaj sutra (četvrtak), s početkom u 21 sat.

U petak će Senjani na komemoraciju u Zalužnicu u 9,30 sati. U Senju će se u 19 sati služiti sveta misa za sve poginule branitelje u Katedrali UBDM.

Krivi Put
Nogometni klub Bunjevac – Gavran organizira u petak 27. memorijalni turnir Senjski vitezovi Domovinskog rata. Turnir će se odigrati na nogometnom igralištu SC Damir Tomljanović Gavran u Krivom Putu u trajanju od 18 do 20 sati. Nakon turnira uslijedit će zabava uz glazbeni sastav Gašo band iz Virovitice te bogatu ponudu hrane i pića. Pokrovitelji događanja su Grad Senj i TZ Grada Senja.