Klapa Vinčace na festivalu Aklapela u Dubrovniku

Klapa Vinčace na festivalu Aklapela u Dubrovniku

FOTO Zoran Marinović

Festival izvorne klapske pjesme njeguje tradicionalno klapsko pjevanje, upravo ono koje je priznato i zaštićeno od strane UNESCO-a kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine

NOVI VINODOLSKI Novljanska klapa Vinčace nastupila je na dubrovačkom festivalu izvorne klapske pjesme Aklapela koji njeguje tradicionalno klapsko pjevanje, upravo ono koje je priznato i zaštićeno od strane UNESCO-a kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. Klapska pjesma u izvedbi uglednih hrvatskih klapa po odabiru umjetničkog ravnatelja dr. Joška Ćalete, odjekivala je ne samo na koncertnim svečanostima, nego i ulicama Dubrovnika i Cavtata. Naime, ove godine prvi put je Aklapela gostovala u Konavlima.

Klapa Vinčace
FOTO Zoran Marinović

Prvi festivalski koncert održan je u očaravajućoj akustičnoj crkvi sv. Nikole u konavoskim Čilipima. Novljanima i kolegama iz klapa Armorin (Zagreb), Mriža (Split), Grdelin (Zagreb) i Oršulice (Vodice) domaćini su bile klape Skontradura i Kaše. Program se nastavio u Kazalištu Marina Držića gdje je uz gostujuće klape nastupila domaća klapa FA Linđo (Dubrovnik). Posljednjeg dana festivala, u Katedrali Velike Gospe održan je zajednički koncert sudionika 8. Aklapele na poklon Gradu i njegovim posjetiteljima.

Aklapela je u potpunosti nacionalni glazbeni proizvod koji već osmu godinu zaredom oživljava kulturnu ponudu Dubrovnika na pragu turističke sezone.

error: Content is protected !!