Klarić: Bakar i Zona plove punim jedrima

Gradonačelnik Bakra je s ponosom podvukao da je ispunio obećanje dano na početku ovog mandata – tisuću novih radnih mjesta

Milorad KARDUM

BAKAR Grad Bakar ide u budućnost krupnim i sigurnim koracima – poruka je sa svečane sjednice Gradskog vijeća Bakra. Sjednica povodom blagdana sv. Margarete i Dana Grada održana je u specifičnim okolnostima zbog epidemiološke situacije uslijed corona virusa pa se u velikoj dvorani zgrade Industrijske zone na Kukuljanovu okupilo manje uzvanika nego što je uobičajeno u takvim svečanim prigodama.
“Planirali smo drukčije, sjednicu s puno gostiju, poziv su prihvatili i s nama trebali biti ljudi od Dubrovnika do Vukovara, ali smo se zbog epidemiološke sigurnosti odlučili za reduciranu feštu”, rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, nakon uvodnog pozdrava, predsjednika Gradskog vijeća Milana Rončevića.

 

 

 

 

Vijećnicima i uzvanicima prikazan je devetminutni film “Od Margarete do Margarete” u kojem je pobrojano što se sve u Bakru radilo u proteklih godinu dana, a rezultati su zaista impresivni. Gradilo se i gradi na sve strane, a Industrijska zona apostrofirana je kao zamašnjak razvoja koja je trenutačno, sa svim projektima koji se realiziraju, najveća zona u Hrvatskoj. Gradonačelnik Klarić istaknuo je da je Zona izrasla u gospodarsko središte Hrvatskog primorja, a novim projektima šire se kapaciti Industrijske zone za još 300 tisuća kvadrata i pripremaju investicije koje će u sljedećih deset godina stvoriti i nekoliko tisuća novih radnih mjesta. Za ukupan daljnji razvoj posebno je važna izgradnja i opremanje dviju prometnica dužine 1,8 kilometara, ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna, od čega su 10 milijuna kuna EU sredstva. Financiranje iz EU fondova koristimo u velikoj mjeri i time pokazujemo da smo sposobni novac iz Europe povući i plasirati u naše gospodarstvo i naš grad, naglasio je Klarić da Bakar plovi punim jedrima i s ponosom podvukao da je ispunio obećanje dano na početku ovog mandata – tisuću novih radnih mjesta.

 

 

 

 

Od ostalih projekata istaknuta je upravo realizirana prenamjena dijela zdravstvene stanice u Dječji vrtić na Škrljevu čime je kapacitete proširen za još jednu vrtićku skupinu te izgradnja novog Vatrogasnog doma na Škrljevu. Tu su i brojni drugi komunalni zahvati kao što su uređenje dijela groblja na Kukuljanovu, uređenje okoliša Doma kulture na Praputnjaku, parkiralište na Hreljinu, novi vodovodni ogranak u sklopu rotora na Meji, a još ove godine slijedi izgradnja vodovoda za Zlobinsko brdo i Dragu u vrijednosti od četiri milijuna kuna.

Posebna je pak priča provedba nove katastarske izmjere i sređivanje zemljišno-knjižnog stanja. Završena je katastarska izmjera za katastarsku općinu Bakar, a u tijeku je izlaganje nove katastarske općine Kukuljanovo, započeto je Škrljevo, a ukupna vrijednost cijele investicije iznosi 46 milijuna kuna. U izradi su dva urbanistička plana uređenja poslovnih zona, projektiranje poslovne zone Montkemija i uređenje obale na kojoj je predviđena izgradnja pontonske šetnice, odnosno vezova. Planirana je i izgradnja kanalizacije i uređaja za pročišćavanje u Bakru, procijenjena vrijednosti od 55 milijuna kuna.

Zahvalnice Grada Bakra dodijeljene su Hrvatskim cestama, Poslovnoj jedinici Rijeka za kvalitetnu suradnju na infrastrukturnim projektima, Vatrogasnoj zajednici Bakra za izniman trud u zaštiti građana u uvjetima epidemije COVID-a 19, darovateljima krvi Ludmili Kezić, Rikardu Sonnabendu, Vladi Gajiću, Borisu Hriljcu, Željku Mikiću te Danijela i Miloradu Drači, koji su kupno darivali krv više od 600 puta, dok je poseban aplauz za humanosti dobio Milorad Drača koji je krv dao čak 150 puta.
Nagrađeni su i učenici generacije – Luka Rogović iz Pomorske škole Bakar, Nika Nađ iz Osnovne škole Bakar te Bartol Pavušek iz Osnovne škole Hreljin.