Korona prijeti uspješnoj poduzetničkoj priči bribirske Engleskinje

Proizvodi Glass studija putovali su na sve strane svijeta. SAD je činio 50 posto tržišta. Stigla je korona, stali su avioni, a oni malobrojni koji su letjeli preko bare značajno su digli cijene dostave

BRIBIR Iako je najjači udar korone iza nas, gospodarstvo će još uvijek živjeti pod teretom pandemije. Kako oni veliki, tako i oni mali. Jedan od primjera je Glass studio u Bribiru, u vlasništvu Engleskinje Tabithe Burrill koja je preselila iz svog rodnog Londona i zajedno s obitelji Bribir odabrala za svoj dom.

Prije tri godine Tabitha nam je rekla da je njen posao takav da iz Bribira može raditi sa cijelim svijetom. Tako je i bilo. Inkluzije od stakla, koje drugi umjetnici koriste u svojim umjetničkim kreacijama, iz Bribira su putovale na sve strane svijeta. Na tržište u SAD je plasirala 50 posto svojih proizvoda. Sve do korone koja je eskalirala u SAD. Stali su avioni, a oni malobrojni koji su letjeli preko bare značajno su digli cijene dostave. Hrvatske pošte, koje nude izuzetno povoljne cijene dostave paketa, obustavile su dostavu paketa za SAD. Nije bilo računice.

Što s naručenom robom? Što s novima narudžbama? Glass studio u kojem uz Tabithu radi četvero zaposlenika našao se u mukama. Pokušavali su naći rješenje kroz razgovor s Hrvatskom poštom, uvjeravajući ih da državna firma mora naći rješenje za dostavu paketa u SAD, no dobili su samo ljubazne odgovore službenika koji su pokazali razumijevanje, ali i poručili da u ovom trenutku Hrvatske pošte nemaju rješenje.

Glass studio pokušao je naći bar privremeno rješenje. Preko znatno skupljih logističkih kompanija dostavljali su pakete do Engleske, odakle bi se suveniri iz Bribira transportirali do SAD. Jasno, takve “egzibicije” su neodržive na duži period. I zbog skupoće i nepraktičnosti jer se roba u Engleskoj morala prepakiravati.

Koliko će trajati problem s dostavom, pita se Tabitha koja ne vidi rješenje u podizanju svojih cijena kako bi nadoknadila povećane troškove transporta. U tom slučaju više neće biti konkurentna.  I tako je korona stavila upitnik iznad jedne originalne i uspješne poduzetničke priče. Kao što smo svi postavljali pitanje, kad je korona ušla u naše živote: “koliko će to trajati?”, tako se još uvijek pitaju Tabitha i njenih četvero zaposlenica koje ovise o koroni, letovima za SAD i povoljnim cijenama Hrvatske pošte.

error: Content is protected !!