Kotor se pomladio uz (g)radionicu gromača

Kotor se pomladio uz (g)radionicu gromača

FOTO: Muzej Grada Crikvenice

U dva dana akcije obnovljena su dva velika urušena podzida uz glavni put prema selu, popravljeni vrhovi gromača duplica uz put te je u selu sanirano stubište na predjelu Placa

Crikvenica – Održana je još jedna (G)radionica gromača na Kotoru. Muzej Grada Crikvenice i udruga Dragodid već sedmu godinu nastoje volonterskim radionicama za građanstvo obnoviti gromače uz javne putove na brdu Kotor pokraj Crikvenice. Na (g)radionicama se prenosi znanje gradnje gromača čime se članovi udruge Dragodid već godinama marljivo bave diljem Hrvatske. Umijeće gradnje „u suho“ je prepoznato kao posebna kulturna vrijednost Mediterana te je prošle godine upisana na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine čovječanstva. Primorski krajolici obiluju građevinama nastalima drevnom tehnikom kojom su tijekom proteklih stoljeća građeni različiti tipovi gromača, podzidi putova, ali i kuće te pomoćni gospodarski objekti.

“Selo Kotor i njegova okolica zaštićena su kulturno-povijesna graditeljska cjelina velike arheološke i etnografske vrijednosti. Kotor svojom jedinstvenom ljepotom na samo pola sata hoda od užurbane Crikvenice nudi mir i ljepotu prirode u kojoj je na svakom kutku vidljiv trag čovjeka i njegovo višestoljetno nastojanje kultiviranja krajolika. Stoga Muzej Grada Crikvenice u suradnji s udrugama nastoji što više osvijestiti potrebu očuvanja i održavanja cijelog brda Kotora, posljednje sačuvane cjeline tradicijske primorske arhitekture na prostoru Crikvenice”, objašnjava kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić.

U dva dana akcije obnovljena su dva velika urušena podzida uz glavni put prema selu, popravljeni vrhovi gromača duplica uz put te je u selu sanirano stubište na predjelu Placa. Niti povremena kiša nije omela entuzijaste i zaljubljenike u Kotor i Crikvenicu. U radovima održavanja Kotora pomogli su i zaposlenici Eko Murvice koji su pokosili putove oko sela. Za jesen se planira još jedna radionica te Muzej poziva sve zainteresirane da se pridruže akciji i pomognu u očuvanju Kotora, jezgre iz koje je niknula nova Crikvenica.

 

error: Content is protected !!