ERSTE AD

Kuća senjskih književnika pod krovom 2022.

Novi kulturni centar Senja gradi se paralelno s obnovom trga Cimiter koji će se također završiti sljedeće godine

SENJ Kuća senjskih književnika, koja će na moderan, multimedijalan i interaktivni način prezentirati petoricu poznatih senjskih književnika, Silvija Strahimira Kranjčevića, Milutina Cihlara Nehajeva, Milana Ogrizovića, Vjenceslava Novaka i Julija Rorauera, trebala bi biti završena iduće godine.

Nova faza izgradnje je u tijeku, a aktivnosti na projektu traju od 2019. godine. Uništena zgrada, nastradala u požaru 1991. godine, od koje su ostali samo vanjski zidovi, sastavni je dio Palače Vukasović u kojoj je danas Gradski muzej.
Obnovljena zgrada protezat će se na 640 kvadrata, raspodijeljenih na četiri etaže. U suterenu s podzemnim prostorijama zgrade predviđa se smještaj Muzeja glagoljice. U prizemlju će biti info pult, uredski i kancelarijski prostor te galerijski izložbeni prostor. Na prvom katu predviđen je centar senjskih književnika te zavičajne knjižnice senjskih književnika, dok će na drugom katu biti multimedijalna dvorana. Na toj etaži predviđena je mogućnost održavanja radionica, edukacija, književnih večeri, sastanaka te općenito za djelovanje senjskih kulturnih udruga.
Kuća se gradi paralelno s obnovom trga Cimiter na kojem je dovršetak radova previđen za slijedeću godinu. Istovremeno je u tijeku obnova ulica koje se nalaze u kontaktnom području i koje vode do trga Cimiter. Tako je već obnovljena Ulica Milana Ogrizovića i dio Ulice Gorica, koja bi ove godine trebala u potpunosti biti dovršena. U sljedećoj godini u planu je obnova Ulice Blaža Baromića, a nakon toga i obnova ulice Zad magistrata. Na Trgu Cimiter biti će prezentiran i dobro sačuvani fragment rimskog mozaika iz četvrtog stoljeća.

Time bi ovaj kompleks, koji povezuje romaničko- gotičko-baroknu senjsku katedralu i gotičku-renesansnu palaču Vukasović, te zgradu Sakralne baštine, u kojoj je smještena rezidencija biskupa, bogata knjižnica te vrijedan arhiv Kaptola i Senjske biskupije, kao i kripta iz 18. stoljeća koja se nalazi ispod katedrale bio u potpunosti obnovljen. U središtu tog vrlo vrijednog prostora nalazit će se i zgrada senjskih književnika čiju izgradnju uz Grad Senj sufinancira i Ministarstvo kulture. U ovoj godini u Kuću senjskih književnika će uložiti oko tri milijuna kuna.

error: Content is protected !!