KUU Sklad slavi 145. rođendan operom Nikola Šubić Zrinski

Koncert će se održati u subotu ispred frankopanskog kaštela u Bakru

BAKAR Koncertom Ivana pl. Zajc Nikola Šubić Zrinski obilježit će se 145. obljetnica KUU Sklad iz Bakra. Svečanost će se održati ispred frankopanskog kaštela u Bakru u subotu (6. kolovoza) s početkom u 21 sat. U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Domu kulture Matija Mažić u Bakru.

Kulturno umjetnička udruga Sklad osnovana je 1877. godine i jedna je od najdugovječnijih bakarskih udruga. Povodom svog 145. rođendana pripremila je bogat cjelogodišnji program. U prvom djelu godine Udruga je organizirala brojne koncerte i događanja poput koncerta Uskrs u Bakru – G. B. Pergolesi Stabat Mater, koncerta Uskrsnija je Krist, škole grafičkog dizajna Ba-haus, koncerta gudačkog kvarteta Cadenza, koncerta Ansambla Minstrel i uspona na Tuhobić, koncerta Trio Solemnis i koncerta Ansambla Camerata Garestin, a sudjelovala je i na brojnim koncertima diljem Lijepe naše. Udruga aktivno radi na promociji zborskog pjevanja i klasične glazbe, a kroz svoje sekcije podupire očuvanje čakavštine, volonterski rad i rad s mladima.

Kruna proslave 145. rođendana bit koncert posvećen i obilježavanju državnih praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca zacijelo je najpopularnije hrvatsko glazbeno-scensko djelo. Autor Ivan pl. Zajc djelovao je u periodu kada je osnovan KUU Sklad, a praizvedba djela održana je godine 1876. godine, što je samo godinu dana prije osnutka bakarskoga Sklada.

Koncertna izvedba u Bakru obuhvatit će samo hrvatske scene, a radnju će povezati narator na bakarskoj čakavštini, pa je to prilika da se na popularan način nauči nešto o povijesti, djelu i herojskoj ulozi hrvatskoga naroda. Sudionici koncerta su poznati riječki i hrvatski umjetnici: nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran) uz koju će nastupiti Robert Kolar (bariton), Marko Fortunato (tenor) i Vanja Zelčić (sopran). Na glasoviru će program korepetirati Igor Vlajnić, a narator će biti Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović.

error: Content is protected !!