Meteorolog otkriva “tajnu” zašto je u Senju tako vruće

Iako zvuči nevjerojatno, visoke temperature posljedica su bure

SENJ U nekoliko dana Senj je dva puta bio drugi najtopliji grad u državi. Otkud sad to, pitat će se neupućeni kojima je prva asocijacija na Senj orkanska bura koja ledi kosti i dušu. Zašto je Senj tako topao kad nema bure, pitali smo Igora Horvata iz Pomorskog meteorološkog centra Rijeka koji djeluje u sklopu DHMZ-a. Već u prvoj rečenici Horvat nas je demantirao. To što bura ne puše jako ne znači da je nema i upravo je u buri tajna senjskih ljetnih vrućina i visokih temperatura.
“Bura je i jutros puhala, lagano pirka kroz usjeke i preko vrleti se obrušava prema Senju i Senjskim vratima. Taj koridor bure vjerojatno je najjači u Hrvatskoj. Po zimi se bura prema Senju spušta iz predjela gdje prevladava hladan zrak i bura se ne stigne ugrijati kad dolazi u toplije predjele. I zato je bura zimi hladna. Po ljeti nema neke velike temperaturne razlike između Senja i Like, odakle se spušta vjetar. I tada bura ima fenski efekt, grije zrak. Najčešće to nije uočljivo, no jedva primjetna bura s fenskim efektom je “zaslužna” za visoke temperature u Senju”, objasnio je Horvat dodajući da je u sličnoj situaciji i Pazin koji je također izložen fenskom efektu i utjecajima okolnih planina.

Crikvenica i danas ima najtoplije more u Hrvatskoj – 27 stupnjeva

Horvata smo pitali gdje je tajna visokih temperatura mora u Crikvenici? Danas je temperatura mora u 13 sati u Crikvenici dosegla 27 stupnjeva. Jučer je Crikvenica imala najtoplije more u Hrvatskoj, a danas tron dijeli s Malinskom i Pulom.
“Čim nije more izloženo strujama, čim se mjesto nalazi u uvali, može se očekivati da će more biti toplije. Crikvenica je zaštićena od jačih struja. Kao i Malinska i Pula, gdje je obično najtoplije more”, objašnjava Horvat dodajući da je najbitnije za temperaturu mora da nema bura koja miješa slojeve, a ovog ljeta je bar jednom tjedno zapuhala bura i promiješala slojeve.