Milijun kuna Ministarstva pomorstva Pomorskoj školi 

Ugovor su potpisali ministar Butković, bivši bakarski učenik, i ravnatelj Papeš. Sredstva će se usmjeriti u nabavku opreme i školski brod Vila Velebita II

Bakar – Svečano je potpisan ugovor kojim će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Pomorskoj školi Bakar dodijeliti bespovratnih milijun kuna za  popravak i održavanje školskog broda „Vila Velebita II” te nabavu opreme za izvođenje nastave. Ugovor su u Pomorskoj školi u Bakru potpisali ministar Oleg Butković i ravnatelj Gordan Papeš.

Ravnatelj Gordan Papeš je zahvalio Ministarstvu što je prepoznalo potrebu dodatnog ulaganja u pomorske škole te poručio učenicima da je ministar Butković bivši učenik škole u kojeg se moraju kao odličnog učenika ugledati da bi sutra bili uspješni. Ravnatelj je najavio da će za sljedeću godinu na natječaj prijaviti brodostrojarsku učionicu te izrazio  vjeru da će Primorsko-goranska županija urediti prostor obzirom da natječaj Ministarstva podrazumijeva samo nabavku opreme.

Zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović je poručio da je svako ulaganje u obrazovanje dobro uložen novac te zahvalio ministru Butkoviću na prepoznavanju tradicije bakarske škole.

Župan Zlatko Komadina je podsjetio da Primorsko-goranska županija zajedno s državom brine o opremi i prostoru škole te zahvalio ministru što je dodjelom sredstava školi rasteretilo Županiju što se tiče davanja za bakarsku školu. Komadina je iznio da je Županija obnovila fasadu škole te da se godišnje za školski brod izdvaja 700 tisuća kuna. Ravnatelju je župan poručio da će se Županija pobrinuti za uređenje prostora za brodostrojarsku učionicu.

Ministar Butković u emotivnom uvodu prisjetio se srednjoškolskih dana, stjecanja znanja, ali i školskih zgoda te rekao kako je prije 21 godinu završio Pomorski fakultet, a prije 25 godina Pomorsku školu Bakar. Bivši bakarski učenik je istaknuo da škole pripadaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ali u strukovnom pogledu i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te se stoga odlučilo podržati pomorske škole s tri milijuna kuna. Ministar je podsjetio da Hrvatska ima 22 tisuće pomoraca, od čega 15 tisuća u međunarodnoj plovidbi te istaknuo da obrazovanje treba pratiti moderna oprema. Drago mi je da Pomorska škola ima dobre odnose s Gradom Bakrom i Primorsko-goranskom županijom s kojom i Ministarstvo ima uspješnu suradnju, rekao je Butković poželivši učenicima lijepe trenutke na brodu Vila Velebita.

Ministar Butković sa razrednicom Natašom Ulčakar

Potpisivanju ugovora bili su nazočni pomoćnik ministra Siniša Orlić i zamjenica župana Marina Medarić.

Milijun kuna najstarija pomorska škola u Hrvatskoj iskoristit će za nabavu računalne opreme (software za izobrazbu), za popravak i održavanje školskog broda „Vila Velebita II” te za kupnju opreme za hidrauliku (nastavno pomagalo).

Dodjelom bespovratnih sredstava želi se utjecati na ostvarivanje ciljeva iz Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine, kroz promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete obrazovanja učenika u srednjim školama koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva. Jedna od mjera za postizanje ovih ciljeva sastoji se i od osiguranja materijalnih uvjeta za učinkovito provođenje naobrazbe sukladno zahtjevima STCW Konvencije.