Mons. Bogović posjetio Senj: obišao arheološke radove i istraživanja

Crkveni povjesničar i biskup u miru posebno se zanimao za radove na Pavlinskom trgu koji se odnose na negdašnju crkvu sv. Nikole i Pavlinski samostan

Senj – Crkveni povjesničar i biskup u miru mons. dr. Mile Bogović posjetio je Senj i obišao neke značajnije crkveno-povijesne lokalitete u staroj povijesnoj jezgri grada Senja.

“Kao crkveni povjesničar, posebno se zanimao za arheološke radove i istraživanja na Pavlinskom trgu koji se odnose na negdašnju crkvu sv. Nikole i Pavlinski samostan, također i o negdašnjoj crkvi sv. Franje i rezultatima arheoloških istraživanja i dosadašnjeg uređenja unutarnjeg prostora crkve“, istaknula je prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj koja je bila vodič mons. Bogoviću u obilasku.

Senj je poznat po bogatoj spomeničkoj baštini, kako sakralnoj tako i profanoj, zbog čega je starogradska jezgra upisana u registar nepokretnih spomenika kulture RH i ima status zaštićene povijesne urbanističke cjeline.

“Mons. dr. Mile Bogović prošetao je ulicama grada Senja od Velikih vrata do tzv. morskih vrata, obišao je Ožegovićianum, u prizemlju (in situ) nalazi se ploča s grbom ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina, glavni trg Cilnicu, negdašnju crkvusv. Duha, koja je sekularizirana 1856. godine, danas stambena zgrada, zatim lokalitet – prostor negdašnje crkve sv. Franje, koji se arheološki istražuje, zatim trg Dvorac, Usku ulicu, u kojoj se na zidu (in situ) nalazi gotički reljef, ulicu Potok kojom je došao do Pavlinskog trga, lokaliteta koji se uređuje a na kojem se vrši arheološko istraživanje, budući da se u prošlosti na tom prostoru nalazila crkva sv. Nikole i Pavlinski samostan, zatim ulicu Križ u kojoj se nalazi (in situ) portal s grbom i natpisom u kojem stoji, da je to kuća suca Frane Subranića. Prošao je ulicom Ruminja vrata, (pojasnio ime ulice po sv. Jeronimu) do Frankopanskog trga i kroz morska vrata na obalu, pogledao izloženu maketu grada Senj i arheološki lokalitet – Pavlinski trg s morske strane. Susreo se s nekolicinom Senjana ispred morskih vrata, nakon čega je obišao trg Cimiter i raspitivao se za radove koji slijede do konačnog uređenja Trga“, rekla je ravnateljica Ljubović.

error: Content is protected !!