Poruka za blagdan sv. Florijana: jačajmo dobrovoljno vatrogastvo

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Senja Lončarić ističe da bez dobrovoljnih vatrogasaca nema uspješne vatrozaštite

SENJ Vatrogasci 4. svibnja tradicionalno slave Dan vatrogastva i blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Florijana. Obilježavanje, obzirom na epidemiju uzrokovanu virusom COVID-19, nije održano kao dosadašnjih godina, ali senjski vatrogasci danas su tradicionalno sudjelovali na misnom slavlju u Katedrali BDM. Potom su položili vijenac i zapalili svijeću za sve poginule i preminule vatrogasce, kao i za hrvatske branitelje na centralnom križu u Gradskom groblju.

Što se vatrogasnih intervencija tiče, senjski vatrogasci imali su od početka godine 51 intervenciju.
“Najzahtjevnije su bile intervencije požara otvorenog prostora zato jer nam tada treba najviše ljudi i vatrogasne tehnike. Tako smo u veljači pa do 20. ožujka odradili najveći broj zahtjevnih intervencija koje su uglavnom bile na našem ruralnom području grada: Krivog Puta, Vratnika, Melnica, Stolca i Hrmotina”, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Senja i zamjenik županijskog zapovjednika Zvonimir Lončarić.

Vatrogasna zajednica Grada Senja od prije tjedan dana pojačana je novim sustavom veze.
“To su tzv. tetra uređaji, satelitska radio veza koja je predviđena za komunikaciju na zapovjednoj razini. Dobili smo 21 takav uređaj, što ručni, što mobilni, od Hrvatske vatrogasne zajednice koja je u suradnji s našim resornim Ministarstvom unutarnjih poslova, osigurala na razini države 2.500 takvih uređaja. Analogna radio veza i dalje će ostati u funkciji i koristit ćemo je, no ovo je sofisticirana tehnika koja će nam podići operativnu sposobnost”, pojasnio je Lončarić.

I na današnji dan Lončarić je istaknuo važnost dobrovoljnih vatrogasaca.
“Dobrovoljni su vatrogasci nama u sva tri naša DVD-a od izuzetnog značaja. Poglavito moram istaknuti DVD Krasno, gdje ne možemo intervenirati vatrogasnim vozilom prije 40 minuta, a u nekim predjelima i do sat vremena. Zato DVD Krasno moramo ojačati u budućnosti. I u DVD Sveti Juraj i u DVD-u Senj, od kojega je u konačnici sve i poteklo, izuzetno nam je bitno imati čim više dobrovoljnih vatrogasaca. To nam je važno upravo i zato jer je 1. siječnja stupio na snagu novi Zakon o vatrogastvu, koji između ostaloga, definira i neke nove norme, kondicije, vezane i za same intervencije i troškove intervencija.

Zapovjednik Lončarić

Moramo i dalje ulagati u dobrovoljno vatrogastvo i dobrovoljni vatrogasci moraju biti prepoznati u našem društvu na način da ih se stimulira za taj njihov rad, jer mi velike požare otvorenog prostora ne možemo ugasiti sami, potreban nam je veliki broj ljudi. Protekla godina pokazala nam je to u intervenciji na Hrmotinama gdje je bilo 106 vatrogasaca i 48 vatrogasnih vozila u tri dana, uz jedan kanader i jedan firebus. Bez dobrovoljnih vatrogasaca u budućnosti, kao ni do sada uostalom, ne možemo računati da ćemo imati dobru i uspješnu vatrozaštitu”, upozorio je Lončarić i pozvao Senjane da se uključe.

 

Lončarić je čestitao svim vatrogascima blagdan Sv. Florijana uz želju da ove sezone imaju čim manje posla.

error: Content is protected !!