Županijske lučke uprave lani uprihodile 57 milijuna kuna

Uprave žive od usluga, posebno otočne, a “zlatne koke” su dva brodara i njihova plaćanja lučkih pristojbi

CRIKVENICA Lani je osam županijskih lučkih uprava na području Primorsko-goranske županije ostvarilo 57 milijuna kuna prihoda. Gotovo 47 milijuna kuna ostvareno je od pružanja usluga, što čini 82 posto ukupnih prihoda. U istom razdoblju, ukupni rashodi iznosili su 44 milijuna kuna za sve ŽLU. Podaci su to iz Izvještaja o finacijskom poslovanju županijskih lučkih uprava, usvojenog na kolegiju župana.

Po ostvarenim rezultatima otočke uprave (Krk, Cres, Mali Lošinj i Rab) imaju u ukupno ostvarenim prihodima udio od 82 posto, a ostatak otpada na preostale četiri lučke uprave (Bakar-Kraljevica-Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski i Opatija). Najviše prihoda osigurava pružanje usluga, gdje se rast bilježi već nekoliko godina. U usporedbi s 2015. godinom prihod od usluga porastao je za čak 147 posto. Od ukupno ostvarenih prihoda od pruženih usluga, na lučke pristojbe otpada ukupno 33 milijuna kuna. Najznačajniji je to prihod, posebno otočkih uprava, koji se ostvaruje uplaćivanjem pripadajućeg dijela lučke pristojbe od dva brodara (Jadrolinija i Rapska plovidba, op.a.) koja na području Županije obavljaju obalni linijski pomorski promet na državnim trajektnim, brzobrodskim i brodskim linijama.

Lani su nastavljene uspješne prijave ŽLU na javni poziv za dodjelu sredstava u okviru projekta Konkurentnost i kohezija iz kojeg su tijekom 2019. godine osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 121 milijun kuna za dva projekta na Krku i Malom Lošinju. Preklani je iz istog izvora osigurano 101 milijuna kuna za projekte ŽLU Crikvenica, Cres i Mali Lošinj, što znači da je ukupno kroz dvije protekle godine iz programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. odobreno 222 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Pored toga, kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo dodijeljena su i bespovratna sredstva u iznosu od 17 milijuna kuna ŽLU Rab za izgradnju ribarske luke Rab – Pumpurela.

Ukupna sredstva dodijeljena ŽLU na području Primorsko-goranske županije kroz program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. ukupno iznose 239 milijuna kuna, što govori kako ŽLU imaju spremnu projektno tehničku dokumentaciju te su prepoznate kao odgovoran partner za realizaciju financijski vrlo zahtjevnih projekata.

Na kraju 2019. godine županijske lučke uprave imale su 11.903 komunalnih i nautičkih vezova, a u upravama je bilo  zaposleno 113 osoba za stalno, određeno i sezonski
error: Content is protected !!