Na Griškim krabunoškim susretima 17 grupa i 700 sudionika

U nedjelju će se na 14. susretima predstaviti 17 grupa

GRIŽANE Na 14. Griškim krabunoškim susretima u nedjelju predstavit će se 17 grupa i 700 krabunosa, zvončara, maškara, mačkara i mesopustara. Povorka kreće sa Potočine prema griškoj placi u 13 sati, predvođena dječjom redutom. Po dolasku na grišku placu slijedi predstavljanje grupa pod voditeljskom palicom Nevena Barca i Danijela Blažičevića. Posjetitelji će moći uživati u krabunoškom slavlju uz dobru muziku, kapljicu i tradicionalno jelo našeg kraja „jotu“.

Griški krabunoški susret je događaj koji govori o dugoj tradiciji krabunoških odnosno maškaranih običaja u Grižanama. Prvi pisani trag o osnivanju Kalinićeve glazbe seže više od 150 godinu unazad, prema kojoj su nastale i druge glazbe u Grižansko-belgradskom kraju. Na ovom skupu može se vidjeti bogatstvo krabunoških običaja u cijeloj Vinodolskoj dolini, a i šire.

Griški krabunosi su nadaleko prepoznati i usprkos sličnostima, imaju neka posebna obilježja po kojima se razlikuju od ostalih i koje oni kao takve čuvaju i vrednuju. Griški krabunos je nepredvidiv i samo svoj, kako on to želi i nikad isti što daje posebnu draž. Inspiraciju za svoj izgled crpi iz života i događaja svoga kraja.

Popis grupa:
1. Momak veseljak Tribalj
2. Barilac Tribalj
3. Sloga Tribalj
4. Grad Drivenik
5. Bribirska parada
6. Čočman Express Hreljin
7. Kukuljanski zvončari
8. Kraljevica
9. Jadranovo
10. Duga Crikvenica
11. Matkovići Crikvenica
12. Penzioneri Crikvenica
13. Svita
14. Selce
15. Novi Vinodolski
16. Ledenice
17. Križišće