Na Nehaj najviše deset posjetitelja istovremeno

Tvrđava će raditi svakodnevno od 10 do 18 sati

SENJ S radom je danas započela i tvrđava Nehaj u Senju uz pridržavanje svih mjera zaštite od korona virusa. Posjetitelji su od zaposlenika odijeljeni pregradama od pleksiglasa, a poštuje se i udaljenost od dva metra u unutarnjem prostoru. Istovremeno u senjsku tvrđavu može ući deset posjetitelja koje na ulazu čeka dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a i dalje je poželjno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru.

“Posebno nam je žao što ove godine nećemo imati Školu u prirodi. Posebno nas raduje dolazak djece i učenje s njima. Imali smo jednu ili dvije ekskurzije i onda je to sve prekinuto. No mi smo se za sezonu pripremili. Tiskali smo ulaznice, prospekte za Zbirku oružja i vojne opreme. Sve spremno čeka, ako ne bude za ovu godinu, a onda za sljedeću, iako se mi nadamo da će to popustiti, putevi i granice se otvoriti i da će nam doći naši posjetitelji“, optimistična je ravnateljica gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.

U prizemlju senjske tvrđave može se pogledati izložba Povijest senjskih crkava, a dalje po etažama Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanije, Zbirka oružja i vojne opreme. Posebno prihvaćena i zanimljiva posjetiteljima je izložba Gradski i plemićki grbovi Senja. Također je zanimljiva i izložba Povijest tvrđave Nehaj od 1558. do 2008. godine. Pozornost plijeni i samo Brdo Nehaj s obilježenim stazama nazvanima po poznatim ličnostima iz uskočkog doba.

Tvrđava će raditi svakodnevno od 10 do 18 sati.

Ne zaboravite Ložu

Gradski muzej Senj također je otvoren za posjetitelje. U prizemlju je najstarija povijest i tu je smještena Arheološka zbirka, a penjući se katovima ide se prema novijem vremenu i posjetiteljima su dostupne lijepe izložbe kao što su Intelektualni krug Senja, Senj i Senjani u domovinskom ratu, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Prirodoslovna zbirka – Velebit te Etnografska zbirka – Bunjevci. “Zgrada muzeja kao i tvrđava Nehaj svojim izgledom mame i pozivaju na razgledavanje, to su spomenici kulture koji imaju svoju povijest i zanimljivost. A tu je i naša Lođa koju nikako ne smijem zanemariti. Oplemenili smo i taj prostor, stavili replike grbova i čeka se daljnje uređenje“, rekla je prof. Ljubović. Radno vrijeme senjskog muzeja je od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

error: Content is protected !!