Najljepša drvena brodica guc Ivana Senice

Pobjednički guc izgrađen je 1951. godine u Voloskom. Više puta je mijenjao vlasnika, a sada krasi selačku luku

SELCE U ovogodišnjem izboru za najljepšu drvenu brodicu na području Županijske lučke uprave Crikvenica pobjedu je odnijela brodica registarske oznake CK-4469, guc u vlasništvu Ivana Senice iz Crikvenice, koji je od lani privezan u luci Selce.
Pobjednički guc za čiju su izradu korištene hrastovina i jelovina izgradio je brodograditelj Dunato 1951. godine u Voloskom. Veoma je zanimljiv i put brodice od Voloskog do Crikvenice. Promijenila je veliki broj vlasnika, pa se tako od prvog vlasnika iz Rijeke, preko Omišlja, prvog dolaska u Crikvenicu, pa potom Punta i Baške drugim dolaskom u Crikvenicu 2016. godine konačno skrasila kod današnjeg vlasnika.
Natječaj za izbor najljepše drvene brodice ŽLU Crikvenica, nazvan po vrsnom brodograditelju Josip Ivančić Cene pokrenula je s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje čine neizostavan dio naše tradicije. O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić, a kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, kao i ukupan dojam. Nagrada za najljepšu drvenu brodicu sastoji se od priznanja i oslobađanja plaćanja godišnje pristojbe za vez za ovu godinu.
“Želim se zahvaliti Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica i ravnatelju Mariu Kružiću što su me učinili ponosnim vlasnikom ovogodišnje najljepše drvene brodice. Također želim im zahvaliti i stoga što sam prošle godine postao korisnikom komunalnog veza u Selcu. Iako sam rodom iz Slavonije, već 40 godina sam stanovnik Crikvenice, te sam zaljubljenik u more i barke. Mi Slavonci smo između ostalog poznati i kao dobri vinari, dok su Primorci poznati kao dobri brodograditelji. Upravo između vinara i brodograditelja postoji velika sličnost, a to je da oboje ne mogu napraviti svoj proizvod bez vrhunskog drva, na duhovit način komentira nagradu Ivan Senica.
Originalnost izbora istaknuo je ravnatelj ŽLU Crikvenica Kružić.

Natječaj za izbor najljepše drvene brodice jedinstven je takav izbor. Glas o izboru za najljepšu drvenu brodicu pročuo se duž cijelog Jadrana i postoje određene inicijative za uvođenjem takvog izbora i u drugim lučkim upravama, što nas čini ponosnima. Na taj način se osnovna ideja za poticanje drvene brodogradnje i priveza drvenih brodica u našim lukama pokazala više nego opravdanom, ističe ravnatelj crikveničke lučke uprave Mario Kružić.

error: Content is protected !!