U inat korona virusu 58 darivatelja dalo krv

Iako je odaziv, očekivano, bio nešto niži od planiranog, izuzetno smo zadovoljni rezultatima akcije obzirom na specifičnu situaciju, kaže ravnateljica GDCK Gašparović

CRIKVENICA Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica je, u suradnji s Transfuzijom KBC-a Rijeka, organiziralo prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u dva dijela (u ponedjeljak i danas). Akcija je održana u specifičnim uvjetima epidemiološke krize izazvane širenjem koronavirusa (COVID-19).
Zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, svi darivatelji su unaprijed upozoreni na pridržavanje posebnih mjera.
“Iako je odaziv, očekivano, bio nešto niži od planiranog, izuzetno smo zadovoljni rezultatima akcije obzirom na specifičnu situaciju. Stoga koristimo priliku da izrazimo posebnu zahvalnost svim darivateljima krvi koji su se odazvali i darivali krv, te prepoznali važnost osiguravanja dovoljne količine krvi, posebno u kriznim uvjetima”, ističe ravnateljica GDCK Crikvenica Irena Gašparović.
Akciji je pristupilo 58 darivatelja (45 muškaraca + 13 žena). Prvi put je krv dao Domagoj Košuljandić.
Akciju su, dodatno pomogli i podržali Jadran Galenski Laboratorij doniravši određeni broj dezinfekcijskih sredstava putem Društva Crvenog križa PGŽ, preko kojeg su, specijalno za ovu akciju, bile angažirane i studentice pete godine sanitarnog inžinjerstva. Studentice su na ulazu dočekivale darivatelje, davale im savjete iz svoje domene, i uputile na dezinfekciju ruku.
“Veliku zahvalu upućujemo i vodstvu Thalassotherapije Crikvenica koje nam je, u posebnim uvjetima rada svoje ustanove, osiguralo vrhunske uvijete za održavanje akcije”, kaže ravnateljica Gašparović.

Darivatelji koji su darovali krv 100 i više puta:
Želimir Mihalić (145)
Milorad Hajnić (139)
Ivica Car (126)
Boris Stopinšek (121)
Nikola Rosić (119)
Zoran Cvija (116)
Danijel Brozović (102)
Darivanja 50-99 puta:
Milojko Mikanović (92)
Dean Antić (91)
Zvonko Pavličević (68)
Danijel Tomić (67)
Elvis Čižmešija (62)
Josip Friš (57)
Nikica Antić (53)
Ljiljana Krišković (53)
Sanjin Šopić (52)

Crveni križ šije maske

Obzirom na nedostatak zaštitnih maskica na tržištu, a u dogovoru s vodstvom bolnice dogovorili smo i angažiranje volontera koji bi pomogli u izradi platnenih maskica za potrebe djelatnika bolnice, obzirom da je u trenutnoj situaciji izuzetno važno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Naše društvo će u narednom razdoblju raditi na angažiranju svih zainteresiranih volontera koji nam mogu pomoći u izradi navedenih maskica, kako bi mogli zadovoljiti i potrebe šire zajednice, iako nam je prioritet zdravstveni sustav. Zbog nedostatka materijala, odnosno nemogućnosti nabavke materijala, molimo sve sugrađane koji nam mogu pomoći s gumama, odnosno tankom lastikom kojom se maskice pričvršćuju, da nam se jave na telefon 051/677-217, kaže ravnateljica GDCK Crikvenica Gašparović.

error: Content is protected !!