Nakon 20 godina Aldo se oprostio od klape Vinčace

Trećinu života poklonio sam klapi. Nogometaši vješaju kopačke o klin, a ja ću svoje odijelo na vješalicu, rekao je na oproštaju u svom gradu Senjanin Aldo Gradišer

SENJ Muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog proslavila je 20 godina uspješnog i zapaženog rada odlično posjećenim koncertom u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva. Četvrti je to u nizu koncerata kojim klapa slavi svoj dvadeseti rođendan, a tri dosadašnja održana su na splitskim Gripama, na domaćem terenu u Novom Vinodolskom te u u riječkoj Guvernerovoj palači.
Kako članovi klape kažu, posljednji koncert četverologije kojim obilježavaju svoju 20. godišnjicu rada, a organizirali su ga POU M. C. Nehajeva, Grad Senj i TZ Grada Senja. Klapa je započela s radom 1999. godine, a danas broji osam članova: Radovan Baričević, prvi tenor, Stefan Krošnjak i Damir Stošić, drugi tenori, Mario Butorac i Mateo Doričić, baritoni, Ivan Čepić, Tomislav Vičević i Ivan Kovačić, basovi. Donedavno je deveti član bio Senjanin Siniša Aldo Gradišer koji se u večeri punoj prelijepe pjesme i glazbe, emocija i gromoglasnog pljeska oduševljene publike, oprostio od pjevanja u klapi. Aldo je od početka u poznatoj muškoj klapi, višestrukom pobjedniku prestižnog festivala klapa u Omišu, koja je četiri puta osvojila zklatni štit, te pregršt drugih nagrada kroz godine pjevanja.
Proteklu, vrlo uspješnu godinu muške klape Vinčace iz Novog Vinodolskog obilježilo je 50 nastupa te 80 proba na što su u klapi silno ponosni. Osim četvrte pobjede u Omišu, ove su godine odnijeli pobjedu na još četiri festivala. Iza njih su tri klapska albuma: “Da se ne zatre spomen”, “Uživo pod Nehajem” i “Naviru misli, vrtidu spomen”, a upravo ovaj posljednji osvojio je i nominaciju za prestižnu diskografsku nagradu Porin. Na senjskoj pozornici izmjenjivali su se izvođači koji
su željeli iznenaditi Senjanina Gradišera svojim nastupom njemu u čast, a došao ga je podržati i bivši voditelj klape Pavao Kombol s kojim je sve i krenulo. Odmah je prepoznao Aldov talent, a kako reče Aldo, od prvog akorda kliknuo je s tadašnjom ekipom u klapi i ostao s njima punih dvadeset godina. Stigli su i klapski prijatelji iz Novog Vinogolskog, Raba, Gorskog kotara, Opatije… Tako je gost na koncertu sinoć bio i Novljanin Joso Butorac uz pratnju Mladena Žmaka na klaviru, koji su dugogodišnji suradnici klape Vinčace, braća blizanci Sanjin i Saša, nekadašnji članovi klape, a danas čine duo Trend, ženska klapa Senjkinje, Duško Jeličić. Odlična pjevačka ekipa izvela je bogat repertoar skladbi koje su plijenile pozornost mnogobrojnih posjetitelja koncerta. Osim prelijepe klapske pjesme, koja je razgalila srca publike, bila je to večer puna emocija u kojoj je zaiskrila i pokoja suza.
“Bila je to lijepa večer za mene, puno je publike, dečki su dali svoj trud, ja sa svoje strane. Pojavila se i moja stara ekipa i zaista smo svi zajedno uživali“, rekao je Gradišer zahvalivši pritom svima koji su došli na koncert.
Aldo je vrijedno sudjelovao na gotovo svim probama kroz svoj dvadesetogodišnji “staž” u novljanskoj klapi. Putovao je dva puta tjedno na probe, najprije u Novom Vinodolskom, a potom u Rijeci, Bakarcu. Bilo je proba i u Ogulinu i Zadru, ali sve to nije teško kada netko voli dobru pjesmu i pjevanje kao što to voli Aldo Gradišer. A svoj odlazak prokomentirao je na svoj osebujan način.
“Trećinu svog života poklonio sam ovoj klapi. Bilo je svega, zafrkancije, gurao sam onaj prepoznatljivi senjski đir benavljenja, po čemu sam ostao u klapi poznat. Došla je mlada ekipa od koje sam ja “malo” stariji, energija je druga. Nema se tu što reći, vrimena su druga, nogometaši vješaju kopačke o klin, a ja ću svoje odijelo na vješalicu“ rekao je u svom prepoznatljivom stilu Aldo zahvalivši pritom Kombolu, dečkima iz klape, publici, svima koji su pratili njihov rad i poželio klapi još puno uspješnih godina te im uručio svoj dar kao znak sjećanja na sve što su zajedno prošli.
Dado, prvi glas klape, kako ga je nazvao voditelj programa Gracijan Čop, a koji je s Aldom od osnutka klape, zahvalio mu je na dugogodišnjem radu u klapi.
“Trebalo je izgurati dvadeset godina u kojima je bilo puno proba, tuge i sreće, svega zajedno“ rekao je i pozvao publiku da ustanu i zaplješću velikim pljeskom Aldu uručivši mu pritom poklon, kolaž s dvadeset fotografija kroz dvadeset zajedničkih godina, a pljesak se orio dvoranom nekoliko minuta.
Pod dojmom krasnih emocija zahvalu na dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu klapi Vinčace i Aldu, koji je kako reče, važna kap u slapu koji je tekao u klapi Vinčace, uputio je i ravnatelj POU Milutina Cihlara Nehajeva Ivan Prpić – Špika uručivši im poklon. Oprostio se Senjanin Aldo s klapom Vinčace, ali nije se oprostio od pjesme pa se tako može očekivati njegov nastavak pjevanja u novoj, možda u skoroj budućnosti osnovanoj muškoj klapi u Senju, za što naznake postoje, ali treba još pričekati realizaciju.

error: Content is protected !!