ERSTE AD

Škola u Kraljevici proslavila 240. rođendan

O tradiciji školstva u Kraljevici svjedoči i povijesna crtica iz 1785. godine, kada je djelovalo pet škola na današnjem području Županije, među njima i škola u Kraljevici

KRALJEVICA Osnovna škola Kraljevica obilježila je 240 godina osnutka prigodnom svečanošću u školi.
Ravnatelj OŠ Kraljevica Davor Juriša podsjetio je na povijesnu 1779. godinu te istaknuo da su u školi najviše ponosni na uspjehe učenika i danas odrasle, uspješne ljude koji su prva znanja stekli u školi u Kraljevici te zahvalio Gradu Kraljevici i Primorsko-goranskoj županiji na potpori.
Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić je istaknuo da se Grad Kraljevica trudi podržati školu. I to čini. S besplatnim udžbenicima, produženim boravkom, stipendijama, logopedom, prijevozom, energetskom obnovom… Škola nudi horizonte koji nemaju kraja, škola je učenje, znanje i uspjeh, poručio je gradonačelnik Kraljevice.

Zamjenik župana Mamula i ravnatelj Juriša

Gradonačelnik Čandrlić

 

 

 

 

 

 

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula poželio je da sve kole budu što ispunjenije djecom.
Povijest škole otkriva niz zanimljivosti. Na primjer, da je carica Marija Terezija utemeljila školu. Ostalo je zapisano da se u nižim razredima govorilo hrvatskim, a u višim na njemačkom jeziku. Zanimljivo je da je 1785. godine djelovalo pet škola na današnjem području Primorsko-goranske županije, među njima i škola u Kraljevici, što govori o tradiciji školstva u gradu. Pamte se i teška vremena. U Prvom svjetskom ratu škola postaje vojna bolnica, a škola seli u skučenu učionicu. U Drugom svjetskom ratu škola je srušena u bombardiranjima 1943. i 1945. godine.
Slavljenicima su se obratile bivša ravnateljica Ana Popović i bivša učiteljica razredne nastave Mirjana Slany koja je u školi radila 30 godina.

Ana Popović

error: Content is protected !!