Nastavlja se obnova senjske luke

Prva faza radova, koja će obuhvatiti oko 70 metara luke, krenut će od zastave na gradskom parkiralištu do zgrade Lučke kapetanije

SENJ Ugovor o izvođenju radova u luci Senj, koji se odnosi na realizaciju prve i druge faze šeste etape pojačanog održavanja luke, potpisali su ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić i direktori tvrtke Izgradnja Crikvenica Arsen Bistričić i Goran Rubčić. Investicija je vrijedna oko 6,2 milijuna kuna, od čega prva faza 3,1 milijuna kuna. Rok izvođenja radova po pojedinoj fazi je 120 kalendarskih dana.

S podmorskim radovima započet će sljedeći tjedan. Prva faza radova, koja će obuhvatiti oko 70 metara luke, krenut će od zastave na gradskom parkiralištu do zgrade Lučke kapetanije. Druga faza ići će do “zuba” na predjelu Điga. Obje faze obuhvatit će oko 150 metara luke, a radovi se odnose na izradu novog temelja – korniža, obalnog zida, zamjenu materijala iza obalnog zida i popločenje novim kamenom. Dio je to luke u kojem su za bure te zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, posebice u jesen i zimu, vrlo loši uvjeti, pa je s Gradom Senjom dogovoreno kako bi se pojedini radovi mogli odvijati i tijekom turističke sezone, uz minimalno ometanje stanovnika i turista, a s ciljem završetka radova na vrijeme.
– Svake godine LU Senj aplicira svoje projekte prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. I ove godine nadležno Ministarstvo prepoznalo je naše projekte, a to je izvanredno održavanje luke Senj s 3,5 milijuna kuna i izvanredno održavanje luke Karlobag, 4. faza, s tri milijuna kuna, rekao je Dešić.
Ostatak iznosa izvanrednog održavanja u luci Senj financirat će Lučka uprava Senj kojoj je obveza platiti i nadzor i koordinatora II.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanju ugovora u LU Senj prisustvovali su i predsjednica Upravnog vijeća LU Senj Sandra Šarić Samaržija i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović koji je izrazio zadovoljstvo novim radovima u senjskoj luci te istaknuo kako i ovaj projekt dokazuje koliko je važno imati dobre timove na razini općina i gradova te na razini županije, a isto tako i dobre projekte koje onda i ministarstva i Vlada RH prihvaćaju za sufinanciranje. Najavio je i nove projekte za LU Senj.
– Bitno je istaknuti da i za sljedeće razdoblje imamo projekata vezanih za područje Lučke uprave Senj u visini od 64 milijuna kuna, a koji bi se financirali iz EU fondova. To je trajektno pristanište Stinica II u visini od 15 milijuna kuna, uređenje luke Sveti Juraj koje košta 10 milijuna, luke Senj u visini 22 milijuna kuna i luke Karlobag u visini 16 milijuna kuna, rekao je župan i dodao kako županija u okviru svojih financijskih obaveza sudjeluje u poboljšanju infrastrukture na pomorskom dobru, pa je za te namjene u protekle dvije godine iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 3,5 milijuna kuna.
– Od tog iznosa za Senj je izdvojeno milijun kuna i dio tih sredstava pola milijuna kuna, nedavno je uložen u uređenje Banje i plaže u Jablancu. Iz županijskog proračuna ćemo i dalje pomagati takve projekte, najavio je Milinović.
– Niz novih projekata je i pred nama. Primjerice, u županijskoj Razvojnoj agenciji LIRA imamo pripremljeno 45 projekata koji su vezani za razvoj Ličko-senjske županije i vrijedni su oko 152 milijuna kuna, dodao je župan Milinović, a pritom uputio i čestitku Jurici Tomljanoviću na izboru za gradonačelnika Senja.