[VIDEO] Novu oznaku kvalitete “Vina Kvarnera” u Pavlomiru dobilo 10 vinara

Među reprezentativnim vinarima PGŽ-a su Vinska kuća Pavlomir i Eko selo Selce

NOVI VINODOLSKI Potpisivanjem sporazuma o suradnji izmedju Turističke zajednica Kvarnera i zadruge Vina Kvarnera te dodjelom oznake kvalitete Vina Kvarnera (Kvarner Wines) napravljen je novi korak u promociji kvarnerskih vina i Kvarnera kao vinske destinacije.

Sporazum su u sjedištu zadruge, u Vinskoj kući Pavlomir, potpisali direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov i predsjednik Skupštine zadruge Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić. Predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina uručio je vlasnicima 10 vinarija iz Novog Vinodolskog, Selca, Vrbnika, Kastva i Zvoneća (Matulji) oznake koje će posjetiteljima jamčiti da su stigli na mjesto gdje mogu uživati u autohtonim kvarnerskim vinima.

Najbolji vinari Kvarnera

TZ Kvarnera u sklopu razvoja turističkih proizvoda na Kvarneru, promovira i brendira gastronomiju s oznakom kvalitete “Kvarner Gourmet” i “Kvarner Food”. “Kvarner Wines” je treći korak na tom pravcu. Prateći oznake „Kvarner Wines“ moći će se formirati vinska tura.
Zadruga “Vina Kvarnera” okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede više od 2 milijuna litara vina. Na spomenutom području nalazi se 200 hektara vinograda, a od toga je tri četvrtine zasađeno žlahtinom. S 50 tisuća boca pjenušaca godišnje, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti. Dakle, može se govoriti o Kvarneru kao vinskoj destinaciji.
– Naš novljanski poznati enolog, Ivan Sokolić, je davno rekao da vino treba biti u funkciji stvaranja brenda kraja u kojem se proizvodi, podsjetio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Svečanost se održala u Pavlomiru

Direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov naglasila je turistički značaj suradnje.
– Vinski turizam i gastronomija su za turističku ponudu Kvarnera oduvijek imali ogroman značaj. Kvarnerska eno-gastronomska scena jedan je od naših zaštitnih znakova, temelj na kojem gradimo te ćemo i u budućnosti stvarati nove kvalitativne pomake.
Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić se prisjetio vremena prije no što su Palinkaši oživjeli vinograde u Pavlomiru.
– Daleko iza nas su vremena kad gostima u Novom Vinodolskom nismo mogli ponuditi svoje vino, rekao je gradonačelnik Novog zahvaljujući Palinkašu i ekipi.

Miroslav Palinkaš

Predsjednik Skupštine zadruge Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić je poručio sljedeće:
– Izuzev predivne prirode, mora, otoka i Gorskog kotara imamo povijesno tradicionalnu kulturu uzgoja vinove loze i vinograda i specifičnost u velikom broju autohtonih sorti. Takvo bogatstvo sorti u širem području nigdje ne možemo pronaći.
Tajnik zadruge Vina Kvarnera dr.sc. Žarko Stilin objasnio je ideju udruživanja.
– Cilj zadruge  je promocija autohtonih kvarnerskih sorti od kojih su najpoznatije Žlahtina, Belica (kupaža autohtonih sorti Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Brajkovac), Jarbola, Gegić, Trojščina i Sansigot. Izuzev promocije, zadruga se bavi i edukacijom o kulturi stola, odnosno kušanju vina organizirajući okrugle stolove, predavanja i znanstvene skupove te promovira Kvarner.

Tajnik zadruge Stilin

Nositelji oznake kvalitete

  • OPG Kuća vina Ivan Katunar Vrbnik
  • OPG Plovanić vina Kastav
  • OPG Ružić Zvoneća
  • Obrt za vinarstvo i rasadničarstvo Šipun Vrbnik
  • Vinska kuća Pavlomir Novi Vinodolski
  • Poljoprivredna zadruga Gospoja Vrbnik
  • Poljoprivredna zadruga Vrbnik
  • Estate Winery Katunar Vrbnik
  • Eko selo Selce – Grand Village Winery Selce
  • Ugostiteljstvo i trgovina Nada Vrbnik