U furioznom bijegu Istre 1961 s dna ljestvice zasluge ima i jedan Novljanin

Danijel Franjković je trener-analitičar u stručnom stožeru pulskog prvoligaša

NOVI VINODOLSKI Nogometaši Istre 1961 zaredali su pobjedama i pobjegli s dna prvoligaške ljestvice. Da je pulskom prvoligašu krenulo svjedoči podatak da posljednjih devet godina nogometaši Istre 1961 nisu zabilježili tri uzastopne pobjede. Ova generacija je dohvatila i četvrtu, kup pobjedu. Za uspješan niz Istre 1961 zasluge ima i jedan Novljanin. Danijel Franjković koji u stručnom stožeru radi kao trener-analitičar. Pred slabije upućene u nogomet sad će iskočiti upitnici. Što je sad to?
– Glavni trener Danijel Jumić ima dva pomoćna trenera, a ja sam treći. Kao analitičar. Ali ne radim samo u kancelariji već normalno sudjelujem u treningu, svaki trening sam s igračima i trenerima na terenu, što je za mene odlično jer volim biti na terenu, s ekipom i igračima, objašnjenje je 34-godišnjeg trenera iz Novog Vinodolskog.

Koji je zadatak trenera-analitičara?
– Analiziram protivnika koji nam slijedi. Analiziram nekoliko njihovih utakmica, tražim njihove slabosti i dobre strane. Dosta je fokus usmjeren na prekide, kako u fazi obrane, tako i napada. Pratim statistike protivnika i pripremam prezentaciju za trenera, pomoćnike i igrače s kojima dva puta tjedno imamo analizu. Redovno analiziram i naše igre, dobre dijelove, ali i uočavam kroz analizu što treba popraviti u našoj igri.
U prvoj ligi odlučuju nijanse, liga je sve bolja i bolja, izjednačena, nema niti jedne lake utakmice i treba paziti na svaki detalj. Niti jednom klubu iz gornjeg dijela ljestvice nije lako igrati protiv ekipa iz donjeg dijela ljestvice. Pokazali smo to protiv Gorice iako smo izgubili 1:2. Dobro smo igrali, i poveli, protiv ekipe koja pet utakmica nije primila gol. Jasno, kako mi analiziramo druge, tako i drugi analiziraju nas. Međusobno se traže “rupe” u igri i to se pokušava iskoristiti na terenu. Svaki profesionalni klub radi na taj način.
Kad igrači osjete da te naše analize daju ploda, onda su joj više koncentriraniji na analizu i više vjeruju analizi. Dosta smo radili na prekidima i tako smo zabili gol Lokomotivi. Pratili smo kako stoje kod prekida, razmišljali kako bi mogli odraditi prekide. I upalilo je.

Treneru Jumiću je lakše pobjeđivati kad iza njega stoji Franjković

Nakon serije pobjeda, lakše se diše u Istri 1961.
– Krenulo nas je. Igrači dobro rade, a trener Danijel Jumić ima i znanje i energiju. U zadnje vrijeme baš uživamo. Igramo već neko vrijeme dobro, a sad su nam se osmjehnuli i rezultati. Ugodnije je odmah raditi, atmosfera je drugačija, igrači drugačije dišu. Kvaliteta nije sporna, imamo jednu dobru momčad. Lijepo je nakon utakmice slušati analize stručnjaka koji hvale igru Istre 1961. Igramo dosta napadački, jaki smo u kontrama i polukontrama. Gušt je kad nakon utakmice radiš analizu i vidiš puno dobrih stvari u igri.

Kad je i kako Franjković ušao u svijet analize?
– Svaki trener prati utakmice, analizira, tako sam i ja. Prije godinu dana kupio sam program, počeo sam ozbiljnije raditi na analizi, “rezati” utakmice. Privukao me takav način rada i shvatio sam da zahvaljujući analizi ima dosta prostora za pomake u igri. Svaka utakmica je neko novo iskustvo, ali mogu reći da prepoznajem puno lakše neke situacije. Svakako je rad u prvoj ligi nešto posebno, kao trener se razvijate, učite.

Put do prvoligaškog trenera analitičara bio je dug. U prenesenom značenju, ali i u kilometrima.
– S 20 godina sam počeo raditi kao trener u Vinodolu. Krenuo sam s predtakmičarima i prošao skoro sve kategorije. Imao sam dobru godinu s mlađim pionirima, 1999. godište, kada smo se borili s Rijekom za prvo mjesto. Potom sam radio sa starijim pionirima, postao pomoćni trener dok sam još igrao za seniore. I napokon trener prve ekipe. Poslije Vinodola put me vodio u Irsku, gdje sam radio kao trener kadeta Shelbourna (kluba koji je izbacio Hajduk u pretkolu Lige prvaka 2005., op.a.), a u Irsku sam otišao kako bi “dobio kartu” za SAD. I otišao sam u SAD, tri godine sam bio direktor škole, vodio kadete i juniore, išao po kampovima. Kad sam se vratio kući, nisam želio preuzeti neki klub već sam ulagao u znanje, nogometno i nenogometno. Išao sam u Južnu Ameriku, učio jezike. I otvorila se prilika da odem u Istru 1961, gdje radim od 1. prosinca.

FOTO NK Istra 1961

error: Content is protected !!