NP Sjeverni Velebit danas obilježava Međunarodni dan planina

Ovogodišnja tema dana planina je “Važnost planina za mlade”

Krasno – Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina i 20 godina od proglašenja Nacionalnog parka, poziva danas na prigodni program i druženje u Krasno. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana planina je “Važnost planina za mlade”, što je izvrsna prilika da mlađe generacije preuzmu vodeću ulogu i zatraže da planinska područja i narodi koji tamo žive postanu okosnice u nacionalnim i međunarodnim razvojnim planovima, te dobiju više pažnje, ulaganja i istraživanja. Mladi su pokretači promjena i predvodnici budućnosti. Oni su čuvari planina i njihovih prirodnih resursa, kojima prijete klimatske promjene.

NP Sjeverni Velebit pripremio je raznolik program na dvije lokacije. U Društvenom domu u Krasnu od 16 do 18 sati održavat će se sajam lokalnih OPG-ova, oslikavanje lica, kuhanje kotlića i degustacija. U 16 sati počet će predstava učenika OŠ Krasno “Učenici pjevaju, recitiraju, glume šumi i planini“, a od 16,30 sati predstava kazališta Animino “Keko – eko”. Kuća Velebita od 11 do 18 sati nudi Dan otvorenih vrata za sve posjetitelje. Od 17 sati uslijedit će prezentacija projekta GrazeLIFE Agronomskog fakulteta Zagreb, Udruge Divljina Velebita i Ekonerga d.o.o. “Planine naše bogatstvo za budućnost” naslov je predavanja mr. sc. Dubravke Kljajo, dipl. ing. NPSV koje će otpočeti u 18,30 sati. Uslijedit će predavanje prof. dr. sc. Borisa Hrašoveca sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu “Potkornjaci – diplomirali šumarstvo” još dok su dinosauri hodali zemljom. Predavanje “Biljni svijet Premužićeve staze“ održat će dr. sc. Ana Brkljačić, dipl. ing. PPV.

NP Sjeverni Velebit organizirao je i besplatan prijevoz za posjetitelje. Polazak iz Senja je u 16,30 sati, a povratak u 22 sata. Zanimljiv program glazbom će pratiti TS Arija iz Senja.

error: Content is protected !!