U Kući Velebita otkriva se kakva treba biti nastava 21. stoljeća

Radionice geologije, fizike i bioinformatike prezentirat će djeci suvremen pristup nastavi

Krasno – Radionica koja će prezentirati kakva bi trebala biti suvremena nastava 21. stoljeća odvija se danas u Kući Velebita u Krasnu. Radi se o obrazovnim radionicama koje Nacionalni park Sjeverni Velebit organizira u suradnji s projektima PMF-Lumen (Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi (Hrvatsko fizikalno društvo) i STEaM Lika (ZIR i SD Velebit).

Djeca istražuju, kritički razmišljaju, sve u izvanučioničkom i poticajnom okruženju suvremeno opremljenog prezentacijskog centra. Program se sastoji od tri radionice koje su primjerene učenicima svih razreda osnovnih škola. Na radionica naziva Geologija učenici će s geologom Damirom Lackovićem iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i geologinjom Dubravkom Kljajo iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit proučavati stijene koje izgrađuju Velebit, prepoznavati od čega se one sastoje, gledati ih lupom te otapati kiselinom ne bi li otkrili koje se stijene na Velebitu otapaju, a koje ne. Mali fizičari na radionici Fizika upoznat će se s nevidljivim silama koje oblikuju svijet u kome živimo. Podsjetit će se jednog od najvećih znanstvenika u povijesti, Ruđera Boškovića i njegovih ideja koje su tijekom 20. i 21. stoljeća rezultirale velikim otkrićima i tehnologijama kao što su moćna računala i laseri.

Pokuse iz fizike s učenicima će izvoditi fizičar Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mala radionica bioinformatike namijenjena je i prilagođena svim osnovnoškolskim uzrastima. Posebna zanimljivost je korištenje micro:bit uređaja – malih elektronskih pločica pomoću kojih će se interaktivno savladati osnove prijenosa genetičke informacije i naučiti nešto novo o (špiljskom) svijetu oko nas. Radionicu vode Emina Horvat Velić i Bruno Srezović Bijelić (studenti PMF-a Sveučilišta u Zagrebu).

error: Content is protected !!