Olakšice poduzetnicima koji rade osam mjeseci

Poduzetnici bi se trebali osloboditi komunalne naknade, zakupa poslovnih prostora i terasa…

CRIKVENICA Niz mjera koje bi trebale pomoći građanima, poduzetnicima i roditeljima u krizi uzrokovanoj korona virusom predložio je Grad Crikvenica.
Na pomoć mogu računati poduzetnici koji rade osam i više mjeseci (u prethodnoj kalendarskoj godini) i čije je poslovanje zabranjeno. Mjere će se primjenjivati sve do obustave svih zabrana. Potraživanja Grada Crikvenice prema poduzetnicima umanjit će se za komunalnu naknadu (prijedlog ide na gradsko vijeće), naknadu za uređenje voda (zeleno svjetlo za oslobađanje od naknade za uređenje voda moraju dati Hrvatske vode), spomeničku rentu, zakup poslovnog prostora, javne površine – kiosk i terase. Računi će stizati, ali će biti stornirani, uz valjane dokaze o radu od osam mjeseci. Za kompletan mjesec u kojem se neće raditi oslobađanje plaćanja je 100-postotno, a za mjesece koji su djelomično zahvaćeni popust iznosi 50 posto.
Odlukom Vlade Republike Hrvatske o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Grad Crikvenica već sudjeluje i daje značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih posljedica pandemije korona virusa, ističu u gradskoj upravi.
Svim građanima i poduzetnicima koji nisu u mogućnosti plaćati račune neće se obračunavati kamate. Prolongiranje naplate vrijedi za potraživanja od 1. ožujka do obustave svih zabrana. Također će se zaustaviti prisilna naplata potraživanja za sve građane i poduzetnike, osim već započetih postupaka te onih kojima prijeti zastara.
Roditelje će se osloboditi plaćanja svog dijela cijene vrtića i produženog boravka u crikveničkim osnovnim školama.

Gradonačelnik: očuvati radna mjesta

U ovim okolnostima u kojima postoji opasnost od širenja zaraze koronavirusom, a koje se održavaju na sve sfere života, mislimo na sve sugrađane i stojimo im na raspolaganju. Upravo zato, u cilju očuvanja radnih mjesta i pomoći svim našim poduzetnicima, donosimo i sve navedene mjere kako bi što lakše svi skupa prošli kroz ovo izvanredno razdoblje. I dalje ćemo pratiti situaciju i iznaći načina da koliko god možemo pomognemo svim našim sugrađanima, da iz svega izađemo jači i nakon što sve prođe nastavimo živjeti normalnim životom, kazao je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.

error: Content is protected !!