Oprez, u četiri dana osam naleta na divljač

Vozite li iznad ograničenja i naletite na divljač, sami ćete snositi štetu i platiti kaznu

NOVI VINODOLSKI U četiri dana na području PU primorsko-goranske zabilježeno je osam sudara sa životinjama. Na životinje se nalijetalo u Klenovici, na Veprincu, Drenovi, na Krku. Uglavnom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači. Materijalna šteta procjenjuje se na 40 tisuća kuna. Nisu rijetkost niti naleti na divlje svinje. Vrlo česti su naleti na životinje na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova i Dramlja. Nakon pretrpljenog šoka prvo je pitanje tko plaća štetu na automobilu.

Odgovor je jednostavan ako se utvrdi da se vozač nije držao ograničenja brzine. Vozač sam plaća popravak vozila, dobit će i kaznu od policije te platiti odštetu lovačkom društvu čije se lovište nalazi uz cestu. Naravno, sve to vrijedi ako je životinja ostala na cesti. Cestari će platiti odštetu ukoliko cesta, na zahtjev lovačkog društva, nije označena adekvatnom prometnom signalizacijom odnosno znakovima “divljač na cesti”. Ukoliko lovačko društvo koje gospodari lovištima uz cestu nije zatražilo postavljanje znakova, štetu su dužni platiti lovci. Prema sudskoj praksi, najčešće su krivima proglašavani vozač i lovačka društva. Spomenimo da je gotovo kompletna dionica od Kraljevice do Novog Vinodolskog pokrivena znakovima „divljač na cesti“ tako da je velika vjerojatnost da će štetu plaćati vozači. Sve do lani naplata štete od lovačkih društava bila je komplicirana i dugotrajna. Često i bezuspješna jer pojedina lovačka društva nisu imala sredstava. Lani su nadležna ministarstva izašla u susret inicijativi Hrvatskog lovačkog saveza te je napravljena polica iz koje lovačka društva isplaćuju štetu.

Sudari s divljači na hrvatskim prometnicama godišnje nanesu 20 milijuna kuna štete. Kroz godinu se evidentira i po 900 sudara vozila s divljači. Istodobno, godišnje se dogodi 2.300 naleta na divljač. U prijevodu, brojni vozači “nestanu” nakon sudara. Zanimljivo, najviše divljači na cestama strada u Istri.